China vrea să devină furnizor global de internet, deși e bănuită că spionează cu ajutorul acestuia

Data publicării:
internet
Foto: Shutterstock

China vrea să furnizeze internet în orice parte a lumii şi va testa propria reţea de sateliţi pentru o conexiune globală. Cel mai mare producător chinez de rachete va trimite anul acesta primul satelit pe orbita joasă a Pământului, la aproximativ 1.000 de km distanţă faţă de sol - spre deosebire de majoritatea sateliţilor care orbitează la altitudini mult mai mari.

Până în 2022, chinezii vor să trimită pe orbită 156 de sateliţi care să ofere viteze de conectare la internet de 500 de MB pe secundă. Compania susţine că va acoperi orice zonă a lumii, fie că e vorba de deşert, de vasele de croazieră care traversează oceanele sau de avioanele de pasageri.

Dar anunțul vine într-un moment în care China este tot mai des bănuită de intruziune în piețele din domeniul tehnologic și e confruntată inclusiv cu acuzații de spionaj pe mai multe paliere.

Recent, giganții chinezi Huawei și ZTE au intrat în vizorul agenţiilor de inteligență din Statele Unite - care le-au recomandat americanilor să nu mai folosească device-urile acestor companii.

Este doar unul dintre paliere - pentru că și compania Geely e bănuită că a cumpărat participația de la Daimler tocmai pentru a avea acces la secretele comerciale ale grupului german și pentru a se pune la curent cu inovațiile din industria auto.

Pe de alta parte, anunţul chinezilor vine la scurt timp după anunţarea unui proiect similar dezvoltat de SpaceX - compania lui Elon Musk. Acesta testează o reţea de comunicaţii formată din 12 mii de sateliţi care se vor deplasa în mod sincronizat în jurul planetei, pentru a asigura acces la internet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri