Chinezii au voie de la partid să facă doi copii

Data publicării:
chinezi copil - GettyImages-476691574

 ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Această decizie, de importanță istorică, vine după ce deja în urmă cu doi ani a existat o relaxare a politicii copilului unic: Beijingul a permis chinezilor să aibă doi copii, dacă unul dintre părinți era, la rândul său, copil unic.

Beijingul vrea astfel să corecteze îngrijorătorul dezechilibru dintre numărul bărbaților și cel al femeilor din țară și să amelioreze îmbătrânirea populației. În prezent, mai mult de o treime din populația Chinei are peste 50 de ani.

Anunțul, care pune capăt celor 35 de ani de politică a copilului unic – denunțată pentru abuzurile ei, în special avorturile – era de așteptat, după numeroasele semnale de alarmă în acest sens trase de experții agențiilor chineze oficiale sau ai institutelor de cercetare. Se estimează că aplicarea acestei politici a împiedicat nașterea a circa 400 de milioane de oameni.

Cuplurile care nu au respectat directivele partidului de a avea un singur copil au primit diverse pedepse, de la amenzi la pierderea locului de muncă și avorturi forțate.

Ultima relaxare a politicii copilului unic, de la sfârșitul anului 2013, a avut un efect limitat: nu a fost aplicată peste tot și multe cupluri chineze, din motive financiare, nu mai doresc acum decât un copil.

Pe de altă parte, cvasitotalitatea celor 55 de minorități etnice ale țării nu erau supuse politicii de limitare a nașterilor, iar chinezii de la țară puteau avea doi copii, dacă primul era fată.

Decizia a fost luată la a cincea plenară a Comitetului Central al Partidului Comunist chinez, care s-a încheiat joi, după patru zile de lucrări consacrate adoptării planului cincinal.

Reuniți de la începutul săptămânii, în cel mai mare secret, participanții la plenară au mai adoptat obiectivul unei creșteri economice „medii” pentru 2016, dar pentru anii următori nu au mai fost furnizate date. Au mai fost adoptate principiul dublării veniturilor pe cap de locuitor între 2010 și 2020 și susținerea consumului. Pe de altă parte, la această adunare a partidului comunist au fost excluși zece membri, acuzați de corupție și diverse infracțiuni și abuzuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri