Chişinăul şi Tiraspolul au convenit să inspecteze situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

Data publicării:
transnistria tiraspol mediafax

 

"Am reuşit să ajungem la un acord cu privire la inspectarea acestor instituţii de învăţământ de către un grup format din reprezentanţi (...) ai Transnistriei şi Republicii Moldova, precum şi din membri ai OSCE, în calitate de observatori. Inspecţia urmează să aibă loc în perioada 10-20 martie", a declarat ministrul transnistrean al Educaţiei, Svetlana Fodeeva.

Ea a menţionat că această inspecţie va oferi şansa de a verifica cum sunt respectate normele antiincendiare, sanitare şi de igienă la şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului.

"Aceste acţiuni au scopul de a proteja sănătatea elevilor din aceste şcoli", a afirmat Fadeeva, adăugând că elevii liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga nu beneficiază de mâncare caldă.

"Ei (elevii) primesc doar compot adus de la o şcoală din apropiere. Suntem nemulţumiţi de o astfel de alimentaţie a copiilor transnistreni. Anume din acest motiv am propus o inspecţie comună şi am primit un răspuns pozitiv", a relatat ea.

Fadeeva a menţionat că unele şcoli, începând din iunie 2013, nu au plătit chiria pentru spaţiile în care se desfăşoară procesul de învăţământ.

De asemenea, ea a denunţat faptul că "profesorii de la aceste şcoli nu plătesc impozite, însă pensii urmează să primească din bugetul Transnistriei".

"Chişinăul a evitat să discute astăzi despre această problemă, afirmând că mai are nevoie de timp", a adăugat Fadeeva.

Anterior, Tiraspolul a blocat conturile liceului teoretic Lucian Blaga, care la începutul lui decembrie a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.

Autorităţile transnistrene au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului în calitate de "instrument de confruntare politică".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri