Sari la conținut
News Alert

Christine Lagarde: FMI nu vrea să impună "măsuri draconice" în Grecia

 

Foto: Gulliver/Getty Images

"Nu-mi place deloc când suntem prezentați ca FMI-ul draconic, strict, teribil", a declarat Christine Lagarde, citată de Agerpres, adăugând: "Nu vrem măsuri draconice în Grecia, care a făcut deja multe sacrificii".

Directorul FMI a apreciat totuși că reformele guvernului grec trebuie să fie rezonabile în ceea ce privește sistemul de pensii, care se află în centrul negocierilor între Atena și creditorii săi.

Potrivite lui Christine Lagarde, sistemul actual, care ar consuma anual 10% din Produsul Intern Brut (PIB), nu este "viabil" și trebuie reformat "profund". Media în Europa ar fi de 2,5% din PIB, potrivit șefei FMI.

Europenii și FMI contestă anumite puncte ale reformei pensiilor propuse de Atena și care a provocat declanșarea unei greve generale joi în țară.

Reforma pensiilor se numără printre condițiile puse de FMI pentru a participa la planul de ajutor acordat vara trecută Greciei de către europeni.

FMI, care a luat parte la două planuri de salvare precedente, nu a luat încă o decizie și cere reforme Atenei, precum și o reducere a datoriei de către europeni.

"Sistemul de pensii trebuie să fie reformat, sistemul de colectare a impozitelor trebuie să fie ameliorat pentru a aduna mai multe venituri și a stopa evaziunea fiscală și acest proces trebuie însoțit de o reducere a datoriei de către europeni", a afirmat Lagarde.