Cinci ani de război în Siria | Mărturiile copiilor care au crescut printre obuze 

Data publicării:
siria explozie kobani 2014 GettyImages-457549034

Copiii au vorbit despre cum s-a schimbat viața lor de când izbucnit războiul. Mulți au pierdut părinți, frați și surori în conflictul care a devastat Siria. De asemenea, copiii au spus că trăiesc cu o frică permanentă, au coșmaruri și nu se mai joacă așa cum o făceau înainte de război.

Este înfricoşător. O rachetă a căzut şi am fost mutilat. Nu eram alături de familie, aşa că am fost rănit şi nu era nimeni cunoscut alături de mine. În acest război am pierdut cinci veri, pe mama, pe fraţii şi surorile mele, pe unchiul meu, dar cel mai important, ne-am pierdut ţara”, a spus un copil.

Acum trei ani, tatăl meu a mers să muncească la piaţa Al Hal. O bombă a explodat şi a murit. M-am maturizat imediat, acum că sunt capul familiei. Nu au pe nimeni altcineva care să aibă grijă de ei”, a mărturisit un alt copil. 

Visez mereu monştri şi un abis negru. Cel mai frumos vis este despre un erou care vine să salveze lumea. Mi-aş dori să nu mai vizez aceşti monştri”, a spus un alt copil.

80 dintre rudele mele au murit. 18 au fost rănite. Înainte obişnuiam să ne jucăm şi să ne simţim bine. După război am devenit speriaţi de mortiere şi explozii. Nu mai îndrăznim să ieşim afară să ne jucăm”, le-a povestit un alt copil reporterilor BBC.

Nu îmi place foarte mult ( războiul, n.r.). Ne-a ars toate casele. Aveam obiceiul să mă joc pe acoperiş cu o vecină. Un avion a venit şi ne-a bombardat. Vreau ca totul să fie aşa cum era înainte. Regimul ar trebui să repare casele pe care le-a distrus”, a spus o fetiță despre viața ei de dinainte de război.

„Ne-a distrus casele, da, ne-a distrus vieţile”, a spus un alt copil.  

Războiul din Siria a început în urmă cu cinci ani în urma unei revolte împotriva regimului Bashar al-Assad. În cifre, asta înseamnă peste 270.000 de morți, o jumătate de populație refugiată și o țară în ruine, iar bilanțul nu pare să fie încă unul final.

Citiți și: 
Două femei au filmat pe ascuns în fieful grupării teroriste Stat Islamic
De ce își retrage Vladimir Putin trupele din Siria. Cristian Pîrvulescu: „Nu mai are bani”
Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor rusești din Siria
Războiul a strămutat jumătate din populația Siriei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri