Sari la conținut

Cine a pus la cale lovitura de stat din Turcia. Răspunsul lui Fethullah Gülen

Fetullah Gülen 

Întrebat de jurnalistul CNN Fareed Zakaria cine crede că a pus la cale lovitura de stat, Fethullah Gülen a răspuns: „Potrivit unora...ultranaționaliștii au plănuit asta și au băgat în față oameni aparent religioși pentru a-i demoniza”. Clericul a admis, totuși, că este posibil ca printre cei care au participat la puci să se fi aflat și simpatizanți ai mișcării sale, Hizmet. Gülen i-a acuzat pe aceștia de trădare și de lipsă de respect față de ideile Hizmet.

Luna trecuta, clericul spunea că nu este exclus ca lovitura de stat să fi fost o înscenare. Întrebat dacă Recep Erdogan însuși a înscenat totul, clericul a spus că, personal, consideră „drept calomnie o astfel de afirmație”.

Scenariul loviturii de stat eșuate din Turcia „a fost scris în străinătate”, a acuzat marți președintele turc, Recep Erdogan, potrivit Agerpres. „Această lovitură de stat nu este numai un eveniment planificat din interior. Actorii au acționat în țară potrivit unui scenariu scris în străinătate”, a afirmat șeful statului turc, care îl acuză pe Fethullah Gülen, în exil în SUA, că ar fi creierul puciului.

Turcia solicită Washingtonului extrădarea predicatorului. „Cum se face că, deși suntem parteneri strategici, eu vă cer să ne predați pe cineva în baza unui document de securitate națională pentru Turcia și voi continuați să-l ascundeți și să-l protejați?”, a întrebat Erdogan, adresându-se SUA.

El a afirmat că Gulen își obține majoritatea veniturilor din SUA. Potrivit președintelui turc, predicatorul ar câștiga între 200 și 300 de milioane de dolari numai prin școlile administrate de fundațiile cu care are legături, fără a preciza dacă acest venit e unul anual.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat de altfel pe occidentali că „susțin terorismul” și pe puciști, în atacul cel mai virulent de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

„Din nefericire, Occidentul susține terorismul și este alături de puciști”, a declarat șeful statului, în replică la criticile SUA și a țărilor europene privind amploarea epurărilor care au urmat după tentativa de puci.