Cine cumpără petrolul ISIS? Acuze reciproce între Rusia și Turcia

Data publicării:
putin cu erdogan - fb

După incidentul militar din 24 noiembrie, Turcia şi Rusia au început să arunce cu acuze, fără să aibă neapărat şi dovezi. Erdogan spune că are o listă de oameni şi ţări care ar colabora cu ISIS. Nu a arătat-o, dar dă detalii despre un cetăţean rus care i-ar ajuta pe jihadişti să facă rost de bani. De cealaltă parte, nici ruşii nu au dovezi că Erdogan face trafic cu petrol. Însă suspiciunea că petrolul ISIS ar ajunge la intermediari turci este una mai veche.

Recep Erdogan spune că acuzele lansate împotriva familiei sale de oficialii ruşi vor trebui susţinute cu probe. Preşedintele Turciei spune că el are dovezi despre cine este implicat în traficul cu petrol al grupării Statul Islamic. Însă nu le-a prezentat deocamdată public.

„Unii cetățeni ruși și sirieni cumpără petrol de la ISIS și avem o listă de țări și dovezi detaliate că unii oameni vând, îi vând petrol regimului sirian care mai departe îl vinde altor țări”, a acuzat președintele turc.

Unul dintre rușii despre care vorbește președintele turc este de fapt un sirian, omul de afaceri George Haswani. Acesta deja a fost sancționat de Uniunea Europeană sub suspiciunea că ajută gruparea teroristă. Iar Recep Erdogan spune că Haswani ar avea și pașaport rus pe lângă cel sirian.

Ministrul adjunct al apărării de la Moscova a fost primul care a susținut ca președintele Turciei și familia sa ar avea o legătură directă cu traficul de petrol.

Un atac verbal la adresa Turciei a lansat și Vladimir Putin în discursul său despre starea națiunii.

„Allah le-a luat minţile liderilor turci!”. Sunt cuvintele lui Vladimir Putin, rostite în discursul despre starea naţiunii ruse. Un discurs care a fost dominat de conflictul cu Turcia. Vladimir Putin avertizează că Rusia nu va uita şi nu va lăsa nepedepsită ceea ce el numeşte lovitura mişeleacă a turcilor.

De la Ankara, a venit repede replica: Recep Erdogan susţine că poate dovedi că Rusia cumpără petrol de contrabandă de la teroriştii Statului Islamic. Adică, exact aceeaşi acuzaţie pe care lansat-o şi Vladimir Putin în ceea ce îl priveşte. Nu e vorba doar de un război al declaraţiilor: războiul economic e în toi! Azi, Rusia a mai lovit o dată: a anunţat suspendarea proiectului privind gazoductul Turkish Stream.

De la doborârea avionului rusesc, Moscova a impus Ankarei o serie de sancțiuni. Va fi limitat sau oprit importul unor bunuri din Turcia, operațiunile firmelor turcești de pe teritoriul rusesc vor fi limitate, iar agențiile de turism din Rusia nu vor mai vinde vacanțe pentru destinații din Turcia. De la 1 ianuarie, turcii vor avea nevoie de viză ca să intre în Rusia, iar companiile rusești nu vor mai putea angaja cetățeni turci.

Vladimir Putin a dat însă de înțeles că nu dorește o escaladare militară după incidentul din 24 noiembrie, când un avion militar rus implicat în bombardamentele din Siria a fost doborât de armata turcă.

„Nu ne vom scoate săbiile din teacă, dar dacă cineva își închipuie că odată comisă această crimă poate scăpa cu câteva restricții în agricultură sau construcții sau orice altceva de acest gen, ei bine, se înșală”, a punctat Vladimir Putin.

Războiul declarațiilor

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „Dragi colegi, nu înţeleg deloc de ce Turcia a făcut acest lucru. Orice întrebări, orice probleme sau neînţelegeri existau, ele puteau fi rezolvate într-un mod diferit. În mod evident, Allah a decis să-i pedepsească pe cei din clica aflată la putere în Turcia, lăsându-i fără inteligenţă şi raţiune. (...) Nu ne vom scoate săbiile din teacă, dar dacă cineva îşi închipuie că odată comisă această crimă poate scăpa cu câteva restricţii în agricultură sau construcţii sau orice altceva de acest gen, ei bine, se înşală. (...) Nu vom uita multă vreme ce au făcut şi vor regreta. Ştim bine ce este de făcut”.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Uite, Rusia trebuie să dovedească faptul că Turcia cumpără petrol de la teroriştii Stat Islamic, în caz contrar, este o calomnie. Cine cumpără de fapt petrol de la ISIS? Să vă spun. George Haswani, de naţionalitate siriană şi deţinătorul unui paşaport rus, este unul dintre cei mai mari comercianţi din această afacere. Avem dovada în mâinile noastre şi o vom face publică. Ceea ce este imoral, este faptul că familia mea este târâtă într-un astfel de scandal”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri