Cine o înlocuiește pe Nuland la Departamentul de Stat al SUA

Data actualizării: Data publicării:
wess mitchell

Președintele american Donald Trump îl va numi pe A. Wess Mitchell, șeful unui think tank specializat în Europa Centrală și de Est, în funcția de adjunct al secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa şi Eurasia, relatează RadioFreeEurope/RadioLiberty (Europa Liberă). Anunțul a fost făcut de Casa Albă.

Mitchell este un expert în ceea ce privește NATO și relațiile transatlantice, potrivit Casei Albe. El a fondat Center for European Policy Analysis (CEPA) in 2005.

Dacă numirea sa va fi aprobată de Senat, va ocupa o funcție-cheie în Departamentul de Stat al SUA, ocupată până în 20 ianuarie de Victoria Nuland, unul dintre diplomaţii americani de top care au sprijinit puternic lupta anticotupție din România. Ea fusese numită de Barack Obama și și-a părăsit postul în ziua învestirii lui Donald Trump în funcția de președinte.

Biroul pe care îl va conduce Mitchell acoperă mai multe țări și mai multe potențiale zone de conflict, inclusiv Balcanii și zona Caucazului.

Într-un interviu pentru Digi24, din 2014, Wess Mitchell vorbea despre consolidarea democrației în România și despre lupta anticorupție, în condițiile în care românii se pregăteau de alegeri prezidențiale: „În cazul României, cred că cea mai mare provocare căreia va trebui să-i facă faţă în viitor, ca şi în cazul multor altor ţări, de altfel, este corupţia, care a fost identificată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării din România drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale”.

Declarațiile lui Mitchell despre Rusia, în 2014: „Vladimir Putin duce un război împotriva Vestului şi mi-e teamă că Vladimir Putin câştigă tot mai mult. În cercurile politice din Occident, de ani de zile ne spunem că Rusia este o putere în declin, că se află în declin din punct de vedere demografic, economic şi că în niciun caz nu ar putea fi o ameninţare geopolitică reală pentru niciunul dintre noi în timpul vieţii noastre. Vladimir Putin ne-a arătat că acest lucru nu este adevărat, ne arată ceea ce poate face un stat hotărât, orientat spre o viziune, creativ, antioccidental din punct de vedere ideologic, cu o armată tot mai modernizată, chiar dacă se află în declin pe termen lung din punct de vedere demografic şi economic.

NATO şi-a făcut treaba mai uşoară prin dezbinarea noastră politică, Statele Unite şi-au făcut treaba mai uşoară prin faptul că nu au articulat un mesaj clar în ceea ce priveşte strategia noastră pentru Europa Centrală, adică pentru ce suntem dispuşi să luptăm şi pentru ce nu, nivelul de investiţii strategice, nivelul de prezenţă a trupelor în zone precum Polonia. Cred că administraţia Obama a jucat bine cartea recuperării de teren în ceea ce priveşte rezolvarea unor probleme care trebuiau rezolvate cu mult timp în urmă. Proces pe care nici măcar nu cred că l-am început.

Este un pas în direcţia cea bună, anume faptul de a avea o iniţiativă strategică de reasigurare, însă e numai un pas în acea direcţie. Cred că pe termen lung provocarea este aceea de a-i arăta lui Vladimir Putin că Europa Centrală nu poate fi supusă revizionismului teritorial. Preşedintele rus a testat această teorie în Georgia şi a reuşit. A testat-o în Ucraina şi a reuşit din nou. Este în mod cert de datoria Alianţei Vestice să arate că strategia de descurajare este una funcţională în cazul în care Vladimir Putin va dori să-şi testeze acum teoria înăuntrul NATO, împotriva Ţărilor Baltice sau a unui membru al Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Sud-Est.”

Urmăriți aici interviul integral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri