Circulaţie blocată pe zeci de kilometri la trecerea frontierei dintre Ungaria şi Austria. Poliţie: 200 de refugiaţi au fost salvaţi din vehicule, cinci traficanţi de persoane au fost arestaţi

Data publicării:
imigranti refugiati controale GettyImages-1.9.2015

 

FOTO: Gulliver/Getty Images

Trecerea frontierei dintre Ungaria şi Austria a devenit mult mai dificilă pentru şoferii de tiruri şi camioane.

Controalele poliţiei au blocat circulaţia pe o distanţă de 30 de kilometri, spre exasperarea şoferilor.

Helmut Marban, purtător de cuvânt, Poliţia din Burgerland: „E vorba de vehicule precum camioane şi, desigur, dube. După cazul tragic de săptămâna trecută, căutăm şi autovehicule dotate cu instalaţii de aer condiţionat”.

Johanna Mikl-Leitner, ministrul austriac de interne: „Vedem cum traficanţii devin tot mai brutali şi fără scrupule, iar noi trebuie să folosim împotriva lor măsuri dure”.

La câteva ore de la aplicarea măsurii, oficialii au anunţat şi primele rezultate ale controalelor.

Konrad Kogler, reprezentant al poliţiei din Austria: „Am reuşit să salvăm peste 200 de refugiaţi din vehicule. Am reuşit să arestăm şi cinci traficanţi de persoane”.

Nu doar camioanele au fost oprite pentru verificări la graniţa cu Austria, ci şi trenurile. Au urmat ore întregi de aşteptare. Vameşii austrieci au verificat amănunţit documentele de călătorie.

Nu doar imigranţii au călătorit cu trenurile respective. În vagoane şi-au făcut cu greu loc şi turişti care se întorceau din concediu.

„ Am fost la Budapesta, iar când m-am urcat în tren am văzut că era supraaglomerat. N-am avut spaţiu nici măcar un metru”.

Pentru cei mai mulţi refugiaţi, Austria este doar ţară de tranzit. Valul are Germania ca ţintă. Tocmai de aceea cancelarul Angela Merkel le cere liderilor europeni să pună la punct un plan concret de distribuire a fugarilor.

Angela Merkel: „Dacă nu vom cădea de acord asupra unei distribuiri eficiente a refugiaţilor în Europa, vor exista voci care vor pune la îndoială eficienţa Spaţiului Schengen”.

La rândul lor, autorităţile de la Budapesta au anunţat că la sfârşitul săptămânii trecute au prins aproape nouă mii de imigranţi, majoritatea sirieni, afgani şi pakistanezi. De asemenea, poliţiştii ungari au reţinut 42 de persoane, inclusiv români, sub acuzaţia de trafic de persoane.

Totodată, autorităţile de la Berlin au arestat, de la începutul anului, aproape două mii de călăuze pentru imigranţi. 147 dintre acestea sunt cetăţeni români, a anunţat poliţia germană. 

Atenţionare MAE

Traficul este îngreunat la graniţa dintre Ungaria şi Austria, din cauza controalelor.

Ministerul de Externe atenţionează că pe autostrada M1, care leagă Budapesta de Viena, se vor forma cozi de mai mulţi kilometri, pe sensul de intrare în Austria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri