Cisiordania: Mai mulţi voluntari şi diplomaţi UE, agresaţi de soldaţi israelieni

Data publicării:
marion

Mai mulţi diplomaţi europeni au fost bruscaţi vineri în Cisiordania de soldaţi israelieni. Oficialii însoţeau un grup de voluntari din organizaţii umanitare care intenţionau să le ducă medicamente şi corturi unor palestinieni. Din grup făceau parte diplomaţi din Franţa, Marea Britanie, Spania, Grecia, Suedia, Irlanda şi din corpul diplomatic al Uniunii Europene.

Unul dintre diplomaţii europeni bruscaţi în Cisiordania lucrează la consulatul francez din Ierusalim. Marion Castaing a fost dată jos cu forţa din camionul cu ajutoare pentru palestinienii rămaşi fără case, după ce Israelul le-a demolat. Un soldat israelian care a împiedicat convoiul să ajungă la destinaţie a îndreptat chiar arma către diplomatul francez cât timp acesta se afla la pământ.

„M-au târât din camion şi m-au obligat să mă aşez pe pământ fără respect faţă de imunitatea mea diplomatică. Aşa este respectată aici legea internaţională”, a declarat ulterior Marion Castaing.

Un reporter al agenţiei Reuters a văzut cum soldaţii israelieni au aruncat grenade acustice către diplomaţi, voluntari şi localnici, înainte de a confisca vehiculul încărcat cu medicamente şi corturi pentru palestinienii lăsaţi fără case de Israel.

Ce s-a întâmplat aici face parte din politica Israelului de a-i da afară pe cetăţenii noştri şi de a construi aşezări şi baze militare în loc. Aceste pământuri aparţin oamenilor şi au acte pentru ele. Locuitorii trăiesc aici de zeci de ani”, a declarat după incident Aref Daraghmeh, oficial palestinian.

Armata israeliană a explicat ulterior că soldaţii au încercat doar să prevină ridicarea corturilor în zonă, lucru interzis printr-o decizie dată de curtea supremă. Potrivit oficialilor evrei, militarii ar fi fost atacaţi cu pietre. De altfel, mai mulţi palestinieni au fost arestaţi după producerea ciocnirilor de vineri.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri