Sari la conținut
News Alert

Cutremur de 7,4 în Japonia, urmat de tsunami

Milioane de japonezi s-au trezit din somn zguduiți de un cutremur puternic şi speriaţi de sirenele de tsunami. Totul le-a readus în minte amintiri teribile de acum cinci ani. Cutremurul de magnitudine 7,4 s-a produs în largul coastei nord-estice, în aceeaşi regiune afectată de tsunami în 2011. Şi de această dată s-au produs valuri seismice, dar cele mai mari au atins 1,4 metri. Traficul feroviar a fost întrerupt în mai multe zone şi mai multe zboruri au fost anulate. La o fabrică de maşini Nissan, producţia a fost întreruptă pentru azi. 

Cu un minut înainte de ora locală 6:00, pământul a început să se cutremure violent în toată insula Honshu, unde se află şi capitala Tokio, trezind brusc milioane de japonezi care trăiesc în zona deja afectată de catastrofa din 2011. Seismul s-a produs în largul prefecturii Fukushima la o adâncime de zece kilometri şi a avut o magnitudine de 7,4 potrivit Agenţiei Meteorologice Naţionale, în timp ce seismologii americani l-au evaluat la 6,9. În mai puţin de o oră au urmat două replici cu magnitudinea peste 5.

Pe coasta nord-estică a insulei au început să răsune sirenele.

100.000 de oameni din mai multe localităţi au primit ordin de evacuare. Televiziunea naţională şi-a întrerupt emisia pentru a difuza ordinul de evacuare.

„Mai ales cei din zonele unde s-a emis alertă de tsunami vă rugăm să vă refugiaţi imediat în zone sigure”, afirmă Yoshihide Suga, secretar de stat în Guvern.

În mai puţin de o oră, un tsunami de 1 metru a fost înregistrat la Fukushima şi unul de 1,4 la Sendai, în prefectura Miyagi. Autorităţile se temeau însă că vor veni şi valuri de până la trei metri. După patru ore, alerta a fost coborâtă, iar după şapte ore a fost anulată cu totul.

„Am fost informaţi că nu există nicio problemă la centrala nucleară Daiichi de la Fukushima”, precizează Yoshihide Suga, secretar de stat în Guvern.

Cutremurul nu a provocat victime sau pagube majore, cu excepţia unui început de incendiu la o rafinărie. După evenimentele din 2011, toţi ochii au fost aţintiţi însă asupra centralelor nucleare din regiune. Compania care o administrează pe cea de la Fukushima a anunţat că un sistem de răcire a rezervorului de combustibil uzat al reactorului 3 a încetat să funcţioneze, dar defecţiunea a fost remediată în scurt timp şi nu a avut consecinţe.

cutremur fukushima 221116 usgs

Foto: usgs.gov

Imagini şi informaţii în timp real aici.

În numeroase localităţi au sunat sirenele care au anunţat că se apropie un tsunami. Un prim val observat s-a format la circa 20 de kilometri de coastă. Prima zonă în care a ajuns valul este portul Onahama, unde la ora 6:46 apa revărsată a măsurat 60 de centrimetri. La o oră după producerea seismului, cel mai înalt va care a atins coasta a fost de 90 de centimetri, în zona Fukushima.

Între timp, magnitudinea seismului a fost revizuită de Institutul American de Geofizică la 6,9. Şi s-au înregistrat trei replici, cu magnitudini de 5,4, 4,8 şi 5,3.

Pe 11 martie 2011, un cutremur imens produs aproximativ în aceeaşi zonă a provocat avarii majore a centralei nuclerae de la Fukushima. Seismul a fost cotat atunci cu magnitudinea de 9,1 şi a provocat moarte a aproape 16.000 de oameni.