Macron anunță că liderii G7 au fost de acord să ajute la rezolvarea situației din Pădurea Amazoniană

Data actualizării: Data publicării:
satelit nasa fum amazon
Sateliții NASA arată că fumul de la incendiile din Amazon se întinde pe jumătate din continent Sursa NASA

Liderii statelor prezente la summitul G7 au fost de acord că țările afectate de incendiile de vegetație din regiunea Amazoniană trebuie să primească ajutor cât mai repede posibil, a declarat duminică președintele francez Emmanuel Macron.

„Sunt realizate contacte cu toate statele din regiune pentru a finaliza angajamente concrete din punct de vedere tehnic și financiar”, a declarat Macron, potrivit Mediafax.

Reîmpădurirea este de asemenea esențială, însă sunt luate în considerare „diferite rezultate” deoarece „totul depinde de statele din regiunea amazoniană”, a adăugat președintele francez.

Jair Bolsonaro este vizat de critici internaţionale din cauza incendiilor care afectează Pădurea Amazoniană. Liderul brazilian, considerat un politician populist, este acuzat că a relaxat reglementările, facilitând defrişările.

Columbia va propune un pact regional pentru Amazonia în faţa ONU

Preşedintele columbian Ivan Duque a declarat că va prezenta o propunere privind un pact regional pentru conservarea Amazoniei la Adunarea Generală a ONU de la New York, în septembrie, în răspuns la incendiile care afectează „plămânul” planetei, relatează Agerpres.

„Vrem să creem un pact de conservare între ţările care împărtăşesc acest teritoriu amazonian”, a declarat şeful statului în satul indigen din Isla Ronda, în extremitatea sudică a ţării, la graniţa cu Peru şi Brazilia.

„În prezent nu avem o situaţie a incendiilor comparabilă cu cea din Brazilia, dar trebuie să ne ferim, iar această vizită este destinată să tragă un semnal de alarmă”, a adăugat Duque.

Înainte de a-şi prezenta propunerea la ONU, preşedintele columbian de dreapta va prezenta acest pact în cadru consiliului de miniştri binaţional pe care îl va ţine marţea viitoare cu omologul său peruan, Martin Vizcarra la Pucallpa (centru-estul Peru).

Ivan Duque a lansat deja sâmbătă „un apel către comunitatea internaţională pentru a înţelege că pe lângă discursuri sunt necesare resurse şi sprijin ştiinţific pentru a păstra plămânul amazonian”.

După o convorbire telefonică cu preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, Duque a precizat că fondurile vor fi de asemenea folosite pentru combaterea criminalităţii transnaţionale legate de traficul de specii în 'plămânul planetei'.

În afară de Columbia şi Brazilia, pădurea amazoniană se întinde în Peru, Bolivia, Venezuela, Guyana, Guyana franceză, Surinam şi Ecuador.

Citește și: Ard principalele surse de oxigen ale Planetei. Specialiști: Ele vor elibera carbon și efectele ar putea fi devastatoare

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri