Comandamentul ONU: Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încălcat ambele armistiţiul prin incursiunile cu drone

Data publicării:
drona coreea de no.rd vazuta ăe un ecran tv
Dronele nord-coreene au intrat în spațiul aerian al Coreei de Sud în decembrie 2022. Foto: Profimedia

Atât Coreea de Nord, cât şi Coreea de Sud au încălcat armistiţiul care le guvernează frontiera comună atunci când fiecare a trimis drone în spaţiul aerian al celeilalte țări, în decembrie 2022, anunță Comandamentul Naţiunilor Unite (UNC), condus de SUA.

Cinci drone nord-coreene au pătruns în spaţiul aerian sud-coreean la 26 decembrie 2022, determinând armata sud-coreeană să ridice de la sol avioane de vânătoare şi elicoptere şi să trimită vehicule aeriene de supraveghere în spaţiul nord-coreean pentru a fotografia instalaţii militare.

UNC, care ajută la monitorizarea Zonei demilitarizate (DMZ) dintre cele două Corei de când un armistiţiu a pus capăt războiului din 1950-1953, a întreprins o anchetă specială cu privire la incursiunile aeriene din decembrie pentru a stabili dacă au existat încălcări ale armistiţiului.

Incursiunile ambelor părţi au constituit încălcări, însă eforturile forţelor sud-coreene de a doborî dronele în spaţiul său aerian nu au încălcat armistiţiul, a transmis UNC într-un comunicat citat de Reuters, potrivit Agerpres.

„Comandamentul Naţiunilor Unite reafirmă că respectarea termenilor Armistiţiului este esenţială pentru reducerea riscurilor de incidente atât întâmplătoare, cât şi deliberate, prin prevenirea escaladării şi pentru menţinerea unei încetări a ostilităţilor în Peninsula Coreeană”, se spune în comunicat.

Folosirea dronelor de către armata sud-coreeană în zona de-a lungul graniţei a fost o măsură de autoapărare împotriva incursiunilor dronelor nord-coreene şi nu este limitată de Acordul de armistiţiu, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul.

Phenianul nu a comentat public cu privire la incidentele cu drone.

Tensiunile intercoreene sunt în creştere, Phenianul efectuând un număr record de lansări de rachete şi alte teste cu armamente, iar Seulul răspunzând cu intensificarea activităţii militare, inclusiv prin exerciţii comune cu aliatul său SUA.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri