COMEMORARE. Au trecut 24 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen

Data publicării:
87 full

Protestele studenților din Piaţa Tiananmen au început pe 15 aprilie 1989. Manifestanţii cereau libertate, abolirea cenzurii și trecerea la un sistem democratic. Cu fiecare zi, tot mai mulți locuitori ai capitelei chineze s-au alăturat protestelor. 

Autoritățile au reacționat lent și, la un moment dat, au părut gata de dialog cu demonstranții. Însă în noaptea de 3 spre 4 iunie, armata a intervenit în forță, iar protestul s-a transformat într-un veritabil masacru.

La 24 de ani de la evenimente, mii de oameni au comemorat victimele din Piața Tiananmen. Dar nu în capitala Chinei, pentru că piața a fost atent supravegheată de milițieni.

Peste 100.000 de locuitori ai regiunii autonome Hong Kong au înfruntat ploaia torenţială pentru a le aduce un omagiu victimelor din Piaţa Tiananmen. Unii martori ai evenimentelor de acum 24 de ani au rememorat noaptea masacrului.

Și în capitala Taiwanului a fost organizată o comemorare a revoltei din 1989, pe care guvernul din China a catalogat-o drept o contrarevoluție. La ceremonie au participat studenți veniți din China și din Hong Kong.

În China, utilizatorii reţelelor de socializare au găsit metode inedite pentru a păcăli cenzura autorităţilor. Mai mulţi internauţi au publicat imagini care amintesc de protestatarul anonim care a înfruntat singur o coloană de tancuri.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri