Comisia de la Veneția se pronunță împotriva interzicerii simbolurilor comuniste în Republica Moldova

Data publicării:
comisia 20de 20la 20venetia 20gianni 20buquicchio-53724

„Fiecare are dreptul la libera exprimare. Acest drept include libertatea de a căuta, primi și comunica fapte și idei. Acest exercițiu al libertății de exprimare”, afirmă experții Comisiei de la Veneția, potrivit jurnal.md.

Și într-un raport preliminar publicat de zilele trecute, experții Comisiei apreciau că legea privind interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova trebuie anulată și declarată neconstituțională, altfel Republica Moldova va mai pierde un caz la CEDO.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, la 12 iulie 2012, Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2012.

Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste prevede amenzi de până la 3000 de lei pentru persoane fizice şi de până la 10000 de lei pentru persoane juridice.

Actul normativ a fost atacat, în septembrie 2012, la Curtea Constituțională de către deputații comuniști.

Magistrații Curții Constituționale au decis să solicite opinia Comisiei de la Veneţia deoarece avizele acestei instituţii nu au fost solicitate înaintea adoptării legii, așa cum Republica Moldova s-a angajat în fața Consiliului Europei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri