Conflict diplomatic între SUA şi Ungaria. Interdicţii de călătorie pentru zece cetățeni maghiari

Data publicării:
parlamentul de la budapesta - fb

Foto: Facebook

Pe lista neagră deschisă de Washington figurează, în afară de membri ai Executivului maghiar, funcţionari publici şi apropiaţi ai partidului de guvernământ. Oficialii americani nu au menţionat nici un nume, însă presa de la Budapesta scrie că ar fi vorba de directorul Agenţiei Nationale de Taxe şi Impozite, dar şi de un consilier al premierului Viktor Orban.

Există persoane, mai precis persoane publice, membri ai guvernului, pe care SUA nu le consideră potrivite pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Budapesta. Acelaşi oficial susţine că cele zece persoane de pe listă sunt suspectate de corupţie şi au adus atingere intereselor americane.

Aşteptăm în continuare din partea Statelor Unite acele informaţii confirmate, pe baza cărora guvernul american a formulat acuzaţii de corupţie faţă de cetăţeni ai Ungariei”, a spus Peter Szijjarto, ministrul de Externe din Ungaria.

Scandalul are loc după ce, la începutul lunii, adjunctul secretarului american de Stat pentru Afaceri Eurasiatice a vorbit despre abuzurile unor lideri din ţările membre NATO din Europa Centrală.

„I-aş întreba pe liderii acestor ţări: Cum puteţi dormi sub pătura Articolului 5 al NATO în timp ce militaţi pentru "democraţie non-liberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei libere sau demonizaţi societatea civilă?”, spunea atunci Victoria Nuland. Deşi oficialul american nu a dat nume de lideri sau de ţări, analiştii politici cred că ţinta directă a discursului său ar fi fost premierul maghiar Viktor Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri