Conflict între Londra şi Madrid din cauza Gibraltarului

Data publicării:
gibral2

Tensiunile s-au reaprins după ce autorităţile din Gibraltar au aruncat în mare mai multe blocuri de beton, menite să ajute la crearea unor recifuri unde să se poată dezvolta peştii. Spaniolii au considerat însă manevra drept un atentat la propriile lor zone de pescuit. Oficialii de la Madrid ameninţă că vor înăspri controalele la vamă”, a declarat Carmen Crespo, reprezentant al Guvernului din Andaluzia.

Oficialii britanici sunt însă nemulţumiţi de reacţia Madridului. Ultima picătură a fost anunţul ministrului spaniol de externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, care a sugerat că ar putea impune o taxă de 50 de euro pentru trecerea frontierei. Măsura ar urma să-i vizeze pe locuitorii Gibraltarului care lucrează sau care au proprietăţi în Spania.

„Am văzut în acest weekend unele lucruri pe care le credeam uitate. Lucrurile pe care domnul Garcia-Margallo le-a spus sunt reminiscenţe ale tipului de declaraţii pe care le auzi de la Coreea de Nord”, a afirmat ministrul Fabian Picardo.

Disputa dintre Londra şi Madrid asupra Gibraltarului este veche de aproape 300 de ani. În Gibraltar locuiesc aproape 30.000 de oameni care muncesc în sistemul bancar, în industria jocurilor de noroc sau în turism.

Frontiera, lungă de o mie două sute de metri, a fost închisă în anii 70 şi la începutul anilor 80, din cauza neînţelegerilor dintre Spania şi Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri