Conflict Rusia-Ucraina în Marea Neagră. Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Data publicării:
sediul ONU din New York
Foto: Gulliver/GettyImages

Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă pe tema creșterii tensiunii militare dintre Ucraina şi Rusia, după ce forțele ruse au deschis focul și au sechestrat duminică trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, care face legătura dintre Marea Neagră și Marea Azov, informează Agerpres.

UN Security Council Debates No-Fly Zone For Libya
Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta situația tensionată apărută între Rusia și Ucraina în Marea Neagră Foto: Gulliver/GettyImages

Reuniunea a fost solicitată atât de Rusia, cât şi de Ucraina, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP. Moscova a cerut ca reuniunea să aibă loc la ora 11:00 (16:00 GMT, 18:00, ora României), a declarat un diplomat pentru AFP.

Kievul a denunţat „un act smintit al Rusiei împotriva Ucrainei” și a acuzat că „atacul a fost premeditat”.

Citiți și:  Conflict Rusia-Ucraina în Marea Neagră. Președintele Poroșenko va cere Parlamentului instituirea legii marțiale

Moscova a confirmat sechestrarea navelor şi faptul că a făcut uz de armament, acuzând vasele ucrainene de efectuarea unor „acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse”. Totul s-a petrecut în largul coastelor Crimeei, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Confruntarea de duminică s-a soldat cu trei răniţi în rândul ucrainenilor, potrivit Moscovei, în timp ce armata ucraineană avansează un bilanţ de şase răniţi. Strâmtoarea Kerci, singura cale maritimă între Marea Neagră şi Marea Azov, reprezintă o axă strategică de primă importanţă atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri