CONFLICTUL DIN SIRIA. SUA nu renunţă la planurile de război

Data publicării:
violente siria 2 mfax-1

Preşedintele american Barack Obama a vorbit despre o posibilă acţiune militară precisă şi limitată împotriva Siriei, dar a confirmat faptul că nu a fost luată încă nicio decizie. Reuniunea de aseară a Consiliului de Securitate s-a încheiat fără vreun rezultat clar, din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei.


ACTUALIZARE 13.30. Rusia va trimite în Marea Mediterană o navă de luptă anti-submarin şi o navă pentru lansare de rachete, anunţă agenţia Interfax, care citează surse militare de la Moscova. Este un gest clar de susţinere a Siriei în contextul în care Occidentul cere în continuare sancţionarea regimului lui Bashar Al Assad, pentru folosirea armelor chimice. 

ACTUALIZARE 12.30. În Londra, premierul britanic va cere astăzi Parlamentului acordul pentru o eventuală implicare militară în Siria.

Imagini din Parlamentul Marii Britanii

ACTUALIZARE 10.27. Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat miercuri că nu a luat încă o decizie privind reacţia americană faţă de folosirea de arme chimice în Siria, dar a evocat o „lovitură de avertisment” menită să descurajeze Damascul.  

Moscova şi Beijingul s-au opus declanşării unei acţiuni militare, aşa cum cer oficialii de la Washington, Londra şi Paris. Ambasadorul rus la ONU şi cel chinez au părăsit sala înainte ca reprezentanţii celorlalte trei ţări să termine discuţiile.

Ieri, NATO a acuzat făţiş regimul lui Bashar al-Assad că a folosit arme chimice în atacul de săptămâna trecută. Şi Marea Britanie a ajuns la aceeaşi concluzie în urma reuniunii Consiliului Naţional pentru Securitate, care a insistat că asemenea fapte nu trebuie să rămână nepedepsite.

Timpul se scurge în defavoarea regimului de la Damasc, acuzat că a folosit arme chimice împotriva propriului popor.

Informaţiile pe care le avem din surse variate indică faptul că regimul sirian este responsabil pentru folosirea armelor chimice în aceste atacuri. (...) Folosirea acestor arme este inacceptabilă şi nu poate rămâne fără răspuns. Responsabilii trebuie să plătească”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

În acest timp, trimisul special al ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria susţine că orice acţiune militară împotriva regimului condus de Bashar al-Assad trebuie să aibă aprobarea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Lakhdar Brahimi este la rândul lui aproape convins că în Siria s-au folosit arme chimice.

Într-adevăr, devine tot mai probabil faptul că au fost folosite anumite tipuri de substanţe chimice care au ucis foarte mulţi oameni: unii spun 300, alţii spun 600, poate 1.000, poate mai mult de 1.000 de oameni”, a declarat Brahimi.

Pregătiri de război în Orientul Mijlociu

Cel puţin pe hârtie, armata siriană este una dintre cele mai importante din lumea arabă, chiar dacă efectivele ei s-au înjumătăţit în cei peste doi ani de război civil.

Comandantul suprem este preşedintele Bashar al Assad, armata fiind alcătuită din aproape 300 de mii de militari. Două treimi dintre aceştia fac parte din forţele terestre. Aviaţia şi apărarea antiaeriană numără 70 de mii de soldaţi, iar Marina - cinci mii.

În afara acestora mai există forţele paramilitare, alcătuite din aproximativ 100.000 de persoane, la care se adaugă peste 300.000 de rezervişti. La o simplă adunare, tabăra siriană ar număra aproximativ 700.000 de soldaţi.

În ceea ce priveşte tehnica militară, aceasta este în principal de provenienţă rusească. Marina siriană dispune de două fregate, forţele aeriene - de 360 de avioane de luptă, iar cele terestre, de peste patru mii de tancuri.

La rândul lor, forţele anti-aeriene dispun de câteva mii de rachete, unele dintre ele cumpărate în anii `90 din Coreea de Nord.

De partea cealaltă, planurile de război sunt deja făcute. Potrivit unor surse militare, Statele Unite vor folosi patru distrugătoare, capabile să lanseze rachete Tomahawk din largul Mării Mediterane.

De aseamenea, sunt pregătite avioane de luptă F-16 care vor viza bazele militare siriene de lângă Damasc, Hama, Homs şi Alep, unde se presupune că există depozite de arme chimice. Rachete Patriot, de la baza americană din Iordania, ar asigura apărarea în cazul unui contra-atac sirian.

La rândul său, Marea Britanie ar contribui cu avioane de luptă Tornado, dotate cu rachete cu rază medie de acţiune, care ar putea decola din sudul Angliei sau direct din baza militară a britanicilor din Cipru.

În plus, rachete Tomahawk pot fi lansate de pe un submarin britanic trimis deja în estul Mării Mediterane. În eventualitatea unui conflict, Statele Unite şi Marea Britanie vor fi ajutate cu siguranţă de cel puţin încă două state - Franţa şi Turcia, în contextul în care Hexagonul are mai multe avioane de luptă staţionate în Arabia Saudită, iar armata turcă a mobilizat deja forţe suplimentare aproape de graniţa cu Siria.

Atacul chimic ar fi fost ordonat de fratele lui Bashar al-Assad

Mai mult, un diplomat ONU a declarat sub acoperirea anonimatului că cel care a dat ordinul atacului chimic de la periferia Damascului a fost chiar fratele preşedintelui Bashar al-Assad, care conduce o unitate de elită, sub controlul căreia se află şi arsenalul chimic al armatei siriene.

De partea sa, guvernul de la Damasc neagă în continuare folosirea armelor chimice şi susţine că astfel de afirmaţii reprezintă doar un pretext pentru atacarea Siriei.

Grupurile teroriste sunt cele care au folosit armele chimice, cu încurajarea americanilor, britanicilor şi a francezilor. Această susţinere trebuie să înceteze”, a susţinut Faisal Al-Mikdad, ministrul adjunct de Externe sirian.

În timp ce tensiunile între occident şi Siria sunt în continuă creştere, secretarul general al ONU a făcut un apel la menţinerea păcii în Siria.

La câteva zile după atac, ei (n.r. inspectorii) au adunat probe preţioase şi au intervievat victime şi martori. Echipa are nevoie de timp pentru a-şi îndeplini misiunea. Aici, în Palatul Păcii, haideţi să spunem: Să dăm păcii o şansă!”, a declarat Ban Ki-moon, secretarul general al ONU.

Acesta susţine că inspectorii săi au nevoie de patru zile, pentru a analiza probele şi a da un verdict clar. Rusia şi Iranul, singurii aliaţi ai regimului condus de Bashar al-Assad, avertizează că intervenţia militară a Occidentului va fi un dezastru şi va destabiliza toate ţările din Orientul Mijlociu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri