Conflictul din Ucraina afectează companiile militare din Israel

Data publicării:
Avion razboi

După evenimentele din Crimeea şi din Estul Ucrainei, Polonia vrea să se apropie de Statele Unite. Astfel că scutul anti-rachetă va fi construit, cel mai probabil, de o companie americană.

Praştia lui David este un lansator de rachete de interceptare dezvoltat de israelienii de la Rafael Advanced Defense Systems. Poate doborî mai multe tipuri de proiectile inamice. Interceptează inclusiv rachete de croazieră.

Praştia lui David ar fi trebuit să fie principala componentă a scutului anti-rachetă de 13 miliarde de dolari pe care vrea să şi-l constriască Polonia. Jurnaliştii de la Haaretz au aflat însă că Rafael Systems va pierde acest contract uriaş, chiar dacă israelienii au demonstrat deja că pot produce interceptoare bune.

În toamna anului 2012, Iron Dome, Domul de Fier, un alt interceptor produs de Rafael Systems, a făcut faţă cu brio rachetelor lansate din Fâşia Gaza.

Însă decizia privind scutul polonez de 13 miliarde nu va fi luată la Varşovia, ci la Washington, spun surse ale presei israeliene. Conflictul din Ucraina i-a făcut pe polonezi să îşi dea seama că au în continuare nevoie de protecţia Statelor Unite.

Astfel că scutul va fi construit, cel mai probabil, de unul dintre cele două consorţii americane aflate în cursă. Unul este condus de Lockheed Martin, producătorul avionelor F-16, iar celălalt este condus de Raytheon, producătorul sistemului Patriot.

Însă, chiar dacă vor fi scoşi din joc, israelienii de la Rafael nu se vor supăra foarte tare. Pentru că Statele Unite le-au promis că Praştia lui David fi vândută la un moment dat Poloniei. Doar că nu în perioada imediat următoare, căci Guvernul de la Varşovia ar dori să anunţe până la finele verii constructorul scutului anti-rachetă.

Israelul oricum a început să aibă o problemă de imagine în ochii oficialilor polonezi. Beniamin Netaniahu este unul dintre puţinii aliaţi ai Occidentului care nu au condamnat anexarea Crimeei, spre nemulţumirea Poloniei care au fost principalul critic european al intervenţiilor ruseşti din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri