Conflictul sângeros din Afganistan face o pauză, cu ocazia Eid el-Fitr. Șeful statului a acceptat armistițiul propus de talibani

Data actualizării: Data publicării:
talibani Afganistan
Foto: Getty Images

Afganistanul se îndreaptă spre trei zile binevenite de încetare a luptelor cu ocazia Eid el-Fitr, sărbătoarea marcând sfârşitul Ramadanului care începe duminică, după ce talibanii au anunţat sâmbătă un armistiţiu acceptat imediat de preşedintele Ashraf Ghani, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Talibanii, care şi-au înmulţit în ultimele săptămâni atacurile sângeroase împotriva forţelor afgane, au creat o surpriză decretând unilateral încetarea luptelor astfel încât concetăţenii lor "să poată sărbători în pace şi bunăstare" sărbătoarea Eid el-Fitr, potrivit unui comunicat transmis de unul din purtătorii lor de cuvânt.

Conducerea insurgenţilor a ordonat combatanţilor din subordine "să ia măsuri speciale pentru securitatea compatrioţilor lor şi să nu lanseze operaţiuni ofensive contra inamicului". Aceştia se vor putea apăra însă dacă sunt atacaţi, a adăugat textul.

Este pentru prima dată când talibanii lansează un apel la depunerea armelor de când o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite i-a alungat de la putere la sfârşitul lui 2001.

Preşedintele Ashraf Ghani s-a grăbit să accepte oferta lor. "În calitate de comandant-şef, am indicat ANDSF (forţelor naţionale de apărare şi securitate) să respecte acest armistiţiu de trei zile şi să nu se apere decât în cazul unui atac", a răspuns el imediat pe Twitter.

Ashraf Ghani a propus la sfârşitul lui aprilie o încetare a focului cu ocazia Ramadanului, propoziţie respinsă de talibani care au calificat-o "nici raţională, nici convingătoare".

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri