Confruntări SUA-Rusia în spațiu. Cum sunt „hărțuiți” sateliții spion americani de către sateliții „inspector” ai Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
satelit de observație NASA, survolează Pământul
Foto: Getty Images

Doi sateliți ai Rusiei au urmărit, într-o manieră „neobișnuită și deranjantă”, un satelit militar american de spionaj aflat pe o orbită terestră, a declarat comandantul nou-createlor Forțe Spațiale americane, informează CNN.

„În luna noiembrie 2019, guvernul rus a lansat pe orbită un satelit care, la rândul său, a lansat un al doilea satelit. Acești doi sateliți au executat apoi diverse manevre în apropierea unui satelit american”, a declarat generalul John Raymond, comandantul Forțelor Spațiale ale SUA, care a adăugat că un incident similar s-a petrecut și în 2017.

Acest tip de sateliți rusești sunt considerați de către guvernul de la Moscova drept „sateliți inspector”.

Anunțul făcut de generalul Raymond reprezintă prima declarație publică venită din partea Forțelor Spațiale ale SUA, de la crearea acestora, în decembrie 2019, în condițiile în care Statele Unite au acuzat deja țări precum Rusia și China de creșterea riscului unui conflict în spațiu, în special prin dezvoltarea armelor antisatelit.

Spațiul, noul câmp de luptă

De altfel, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că a solicitat industriei de apărare a Rusiei să dezvolte o nouă generaţie de sateliţi militari.

Președintele american Donald Trump a declarat spațiul drept „noul câmp de luptă” și intenționează să aloce Forțelor Spațiale un buget de 18 miliarde de dolari.

Agenția de stat rusă TASS a confirmat că satelitul rusesc, lansat pe orbită în noiembrie, a lansat, în decembrie, un al doilea satelit.

„Scopul acestui experiment îl reprezintă continuarea cercetărilor în evaluarea capacităților tehnice ale sateliților proprii”, a declarat ministrul rus al Apărării.

„Astfel de activități ar putea fi interpretate drept potențial ostile”, a precizat șeful Forțelor Spațiale ale SUA. „Este un comportament neobișnuit și deranjant care poate provoca situații periculoase în spațiul cosmic”, a afirmat generalul american.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri