Congresmeni republicani: Orice acord nuclear cu Iranul va fi valabil doar în mandatul lui Barack Obama

Data publicării:
OBAMA

  

Foto © Guliver/GettyImages

Potrivit unei scrisori semnate de 47 de senatori republicani, Congresul trebuie să joace un rol important în ratificarea acordurilor internaţionale, subliniindu-se că mandatul preşedintelui Barack Obama se încheie în ianuarie 2017.

„Vom considera că orice acord neaprobat de Congres referitor la programul de arme nucleare iranian va fi un document executiv între preşedintele Obama şi ayatollahul Ali Khamenei”, avertizează cei 47 de congresmeni republicani, informează Mediafax.

„Următorul preşedinte ar putea revoca un astfel de acord executiv cu o simplă semnătură, iar Congresul va putea modifica oricând un asemenea acord”, se mai arată în scrisoare.

Avertismentul intervine la mai puţin de o săptămână după discursul rostit în Congresul SUA, la invitaţia republicanilor, de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care a avertizat că un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare ameninţare pentru întreaga lume.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) poartă negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul şi Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Joe Biden îi acuză pe senatorii republicani că subminează autoritatea președintelui Obama

„Scrisoarea trimisă la 9 martie de 47 de senatori republicani Republicii islamice Iran, special concepută pentru a submina (autoritatea) unui președinte în exercițiu, la mijlocul negocierilor internaționale sensibile, este nedemnă de o instituție pe care o respect”, a spus Joe Biden într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

„Această scrisoare, sub pretextul că oferă o lecție constituțională, nu ține cont de două secole de tradiție și amenință să submineze capacitatea oricărui viitor președinte american, indiferent că este democrat sau republican, de a negocia cu alte țări în numele SUA”, a mai spus Joe Biden.

Cei 47 (din 54) de senatori republicani i-au mai avertizat pe iranieni că Congresul dispune, singur, de puterea de a ridica permanent sancțiunile americane, adoptate sub formă de legi în ultimii ani. Implicit, ei își exprimă opoziția față de un posibil acord politic între Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Franța, Marea Britanie și Germania) și Iran, după trei săptămâni de negocieri care se apropie de termenul limită privind programul nuclear al Teheranului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri