Consecințele economice după avionul rusesc doborât de turci

Data publicării:
russia-turkey-fighter-jet

Rusia răzbună doborârea avionului său militar de către Turcia prin sancţiuni economice. Calibrate pentru a evita efectele secundare asupra propriei economii, măsurile concrete au vizat deocamdată turismul.

Două dintre cele mai mari agenţii de turism au retras ofertele pentru Turcia. Numai anul trecut, turiştii ruşi au generat venituri la bugetul Turciei în valoare de patru miliarde de dolari. Moscova analizează şi un posibil embargo pentru anumite produse alimentare importate din Turcia. O astfel de măsură ar avea o dublă consecinţă.

Igor Nikolaiev, director Institutul rus de Analiză Strategică: „Rusia se confruntă cu o mare provocare, vor trebui gestionate efectele pe care le va avea îngheţarea cooperării economice cu Turcia. Pe de altă parte şi economia Turciei va fi puternic afectată.”

Rusia şi Turcia au însă proiecte economice mult mai ambiţioase ce ar putea fi puse în pericol în cazul unei dispute pe termen lung. Este vorba despre negocierile pentru crearea unei zone de liber schimb şi proiectul energetic TurkishStream. De asemenea, Rusia investeşte 20 de miliarde de dolari în construirea primei centrale nucleare din Turcia.

Ahmet Kasim Han, profesor de relaţii internaţionale, Universitatea Kadîr Has: „Există o profundă interdependenţă şi de aceea nu cred că situaţia actuală va persista. Mă aştept ca după rezolvarea disputei politice, aceste măsuri punitive să dispară treptat.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri