Consiliul de Securitate al ONU îndeamnă la un armistițiu imediat şi fără condiţii în Gaza. Mesajul Papei Francisc

Data publicării:
gaza

 

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, reuniţi la New York, îndeamnă Israelul şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas să aplice acest armistiţiu pe durata sărbătorii musulmane de Aid el-Fitr, care marchează sfârşitul lunii Ramadanului, dar și după această perioadă.

De asemenea, ei îndeamnă atât la „respectarea dreptului umanitar internaţional şi mai ales a celui cu privire la protecţia civililor”, cât şi la depunerea unor eforturi „de implementare a unui armistiţiu pe termen lung şi deplin respectat, bazat pe iniţiativa egipteană de mediere”, scrie Mediafax.

De asemenea, ONU subliniază necesitatea de a furniza imediat o asistenţă umanitară populaţiei palestiniene în Fâşia Gaza, prin creşterea contribuţiilor Biroului ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA.

După trei zile de la bombardarea soldată cu morţi a unei şcoli ONU în Fâşia Gaza, Consiliul afirmă că instalaţiile civile şi umanitare, inclusiv aparţinând ONU, este necesar să fie respectate şi protejate şi îndeamnă toate părţile să acţioneze conform acestui principiu. Armata israeliană a dat asigurări că nu este vinovată de omorârea persoanelor în Şcoala ONU de la Beit Hanoun (nord) joi, în care, potrivit unor salvatori palestinieni, 15 refugiaţi au foost ucişi într-un tir israelian.

Papa Francisc: „Vă rog, opriţi-vă!”

Au fost din nou bombardamente în Fâşia Gaza, după expirarea primului armistiţiu între Israel şi gruparea Hamas. Multe clădiri din Gaza, cel mai important oraş din teritoriul palestinian, au devenit ruine, după cele 20 de zile de atacuri.

Acum, liderii Hamas şi cei israelieni se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului. Palestinienii spun că statul evreu încă mobilizează trupe şi tancuri în Fâşia Gaza, în timp ce guvernul de la Ierusalim a mobilizat mii de rezervişti, pentru a fi gata de luptă.

„Trebuie să îndepărtăm din Fâşia Gaza armele pe care Hamas le-a ascuns acolo - e vorba de rachete, dar şi de aşa-numitele tuneluri ale terorii. Nu le putem permite să-şi reînnoiască arsenalul”, a spus Benjamin Netanyahu, premierul israelian.

Cele peste o mie de victime înregistrate până acum au impresionat întreaga comunitate internaţională, iar un mesaj emoţionant a venit de la Vatican, prin vocea Papei Francisc.

Vă rog, opriţi-vă! Vă rog asta din toată inima, e momentul să vă opriţi. Încetaţi, vă rog!”, a spus Papa Francisc. 

La Bruxelles, ieri, cel puţin zece persoane au fost arestate după ce au încercat să dea foc steagului israelian. Demonstranţii au cerut oprirea bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza. Proteste similare au avut loc în acest weekend şi la Rotterdam, Paris, Londra şi Tel Aviv. Asta în timp ce la Budapesta s-a desfăşurat o manifestaţie de susţinere a statului evreu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri