Consiliul de Securitate al ONU, reunit pentru a discuta violenţele din Gaza, nu a putut lua o decizie

Data actualizării: Data publicării:
United Nations Security Council Discusses Syria
Foto: Guliver / GettyImages

Consiliul de Securitate al ONU, reunit vineri de urgență în ședință cu ușile închise, nu a putut lua o decizie în privința evenimentelor din Gaza, iar secretarul general al ONU a cerut o anchetă, informează Agerpres.

United Nations Security Council Discusses Syria
Foto: Guliver / GettyImages

Reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Gaza a devenit publică, după ce a devenit evident că nu se va putea adopta o declaraţie, informează Reuters.

Conform convocării făcute de Kuweit, cei 15 membri ai Consiliului ar fi trebuit să se întâlnească în spatele uşilor închise, după ce manifestaţiile palestinienilor din Gaza s-au soldat vineri, potrivit surselor medicale locale, cu cel puţin 16 morţi şi sute de răniţi.

Protestele palestinienilor, care cer, ca în fiecare an, Israelului să permită repatrierea celor expulzaţi, sunt programate să dureze şase săptămâni, dar au degenerat în violenţe încă din prima zi. Militarii israelieni au ripostat cu gloanţe şi gaze lacrimogene la sticlele incendiare şi pietrele aruncate de tinerii palestinieni.

Printre cei ucişi se află inclusiv copii sub 16 ani, a declarat presei ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, înaintea întrunirii Consiliului de Securitate. El a vorbit despre 17 morţi în rândul protestatarilor şi a acuzat Israelul de "un masacru uriaş împotriva poporului nostru".

Adjunctul pentru probleme politice al secretarului general al ONU, Taye-Brook Zerihoun, a avertizat că situaţia din Gaza s-ar putea deteriora în următoarele zile şi a cerut Israelului "să îşi respecte responsabilităţile conform drepturilor internaţionale ale omului şi legilor umanitare". El a insistat că "forţa letală trebui folosită doar ca ultim resort, iar orice decese provocate trebuie anchetate corespunzător de către autorităţi", informează DPA.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o anchetă independentă şi transparentă privind victimele din Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt Farhan Haq, citat de Reuters. Guterres a cerut celor implicaţi să se abţină de la orice acţiuni care pot provoca noi victime, în special prin expunerea civililor la pericole.

Israelul nu a participat la reuniunea Consiliului de Securitate, deoarece începând de vineri seara evreii sărbătoresc Pesach, a explicat diplomatul american Walter Miller, potrivit Reuters. "Suntem profund întristaţi de pierderile de vieţi de astăzi. Cerem celor implicaţi să ia măsuri pentru diminuarea tensiunilor şi reducerea riscului unor noi ciocniri. Personajele negative care folosesc protestele ca acoperire pentru incitarea la violenţă pun în pericol vieţi nevinovate", a declarat Consiliului reprezentantul Statelor Unite.


Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă, vineri, pentru a discuta violenţele din Gaza, unde armata israeliană a ucis cel puţin 16 palestinieni, informează sub rezerva anonimatului o sursă diplomatică citată de AFP și preluată de Agerpres.

Reuniunea a fost solicitată de Kuweit şi urmează să înceapă în jurul orelor 22.30 GMT (sâmbătă 01.30 ora României - n. red.), după ce informaţiile din surse israeliene şi palestiniene au prezentat unul din cele mai grave bilanţuri ale victimelor palestiniene din ultimii ani. Ministerul palestinian al sănătăţii afirmă că numărul răniţilor este de ordinul sutelor.

Potrivit estimărilor armatei israeliene preluate de Reuters, circa 30.000 de palestinieni s-au adunat vineri de-a lungul frontierei dintre Israel şi Gaza, în prima zi a unui protest programat pe şase săptămâni. Unii manifestanţi au ignorat cererile militarilor şi ale organizatorilor de a păstra distanţa faţă de gardul de la frontieră şi au aruncat pietre şi sticle incendiare către soldaţi, care au ripostat cu gloanţe - trase inclusiv cu armamentul de pe tancuri - şi cu gaze lacrimogene.

Militarii israelieni susţin că au tras în primul rând asupra provocatorilor evidenţi.

Protestatarii cer dreptul refugiaţilor palestinieni de a se întoarce în Israel, menţionează agenţiile de presă citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri