Continuă tensiunile la Kiev. Mii de oameni au încercat să blocheze sediul Guvernului

Data publicării:
proteste violente kiev ucraina noiembrie 2013 - AFP Mediafax Foto-GENYA SAVILOV

Încercarea manifestanţilor a fost împiedicată de sute de jandarmi şi poliţişti care au blocat toate căile de acces către clădirea care adăposteşte executivul ucrainean. În acest timp, foştii preşedinţi ai Ucrainei au declarat că actuala putere ar trebui să-şi dea demisia după ce acţiunile ei au provocat o criză politică acută.

La Kiev, mii de oameni au rămas și noaptea trecută în Piața Independenței. Ucrainenii speră că revolta lor va aduce o schimbare reală în destinul politic al țării. Și asta chiar dacă moțiunea opoziției a eșuat, iar guvernul pro-rus rămâne la putere. Astăzi, cabinetul de la Kiev se va reuni în sesiune de urgență. În același timp, o delegație ucraineană va merge la Bruxelles, iar alta la Moscova.

În ciuda frigului pătrunzător, manifestanţii pro-europeni adunaţi în centrul Kievului sunt decişi să rămână în stradă până când actualul guvern va pleca de la putere.

„Facem apel la grevă. Grevă în toată Ucraina. Vom bloca instituţiile guvernamentale pentru că nu îşi îndeplinesc sarcinile şi nu lucrează pentru ţară”, a spus boxerul Vitali Klitschko, lider al opoziţiei.

Liderii opoziţiei l-au criticat pe preşedintele Viktor Ianukovici, care a plecat pentru trei zile în China, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Manifestanţii nu se lasă descurajaţi de faptul că Parlamentul a respins moţiunea de cenzură a opoziţiei la adresa guvernului. Dezbaterile au fost tensionate. Parcă pentru a provoca opoziţia, premierul a ţinut discursul în limba rusă şi nu în ucraineană şi a fost huiduit de adversari.

„Aţi depăşit linia demnităţii umane, a libertăţii şi a drepturilor omului. Cerem demisia Guvernului Azarov”, a afirmat Arseni Iatseniuk, lider al opoziţiei.

„Le cer tuturor celor responsabili să înceteze asediul asupra clădirii Parlamentului. Veţi fi traşi la răspundere pentru acest lucru”, le-a transmis protestatarilor Mykola Azarov, premierul Ucrainei.

La Bruxelles, miniştrii de externe din ţările NATO au lansat un mesaj autorităţilor de la Kiev.

„Dorim ca libertatea de a manifesta să fie nu doar permisă, ci şi sprijinită. Poporul ucrainean doreşte o orientare europeană. Uşa noastră rămâne deschisă şi vrem ca acest semnal să fie înţeles în Ucraina”, a spus Guido Westerwelle, ministrul german de Externe.

NATO a condamnat utilizarea forței împotriva manifestanților pro-europeni din Ucraina și a fãcut apel la dialog între putere și opoziție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri