Controversa recompenselor Rusiei pentru uciderea militarilor SUA în Afganistan: Trump ar fi fost informat în scris. Casa Albă neagă

Data publicării:
militari SUA în Afganistan se îmbarcă în elicopter
Militari americani. Foto: Getty Images

Casa Albă este sub presiune să spună cât de știa administrația Trump despre un raport al serviciilor de informații americane potrivit căruia Rusia le-ar fi oferit recompense în bani talibanilor pentru a ucide militari americani și militari NATO din Afganistan, relatează BBC.

Oficiali ai Casei Albe au insistat că președintele american Donald Trump nu a fost informat „personal” despre acest lucru, pentru că informațiile nu erau verificate, dar există relatări că președintele a primit o informare scrisă la începutul acestui an.

Potrivit Associated Press, informaţiile clasificate au fost incluse în cel puţin un raport destinat lui Trump. Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională din acea perioadă, John Bolton, a spus că l-a înştiinţat pe Donald Trump în martie 2019 despre această situaţie.

Raportul serviciilor de informații ar fi apărut în timp ce amerianii negociau un acord de pace pentru a pune capăt războiului de 19 ani din Afganistan, iar Trump încerca să-și îmbunătățească relațiile cu președintele rus Vladimir Putin.

New York Times relata la sfârșitul săptămânii trecute că o unitate specială a serviciilor militare de informații ale Rusiei ar fi oferit în secret recompense unor militanți având legături cu talibanii pentru a ucide membri ai forțelor coaliției din Afganistan, inclusiv soldați americani.

Oficialii din serviciile americane de informații au conchis în urmă cu câteva luni că rușii au oferit anul trecut recompense în bani care au ajuns la militanți islamiști sau la alte elemente criminale asociate cu ei pentru a comite atacuri sângeroase împotriva trupelor coaliției. În total, 20 de americani au fost uciși în Afganistan în 2019, dar NYT preciza că nu este clar dacă aceste decese au sau nu legătură cu aceste recompense.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a cerut Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump.

Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul? Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii”, a arătat Nancy Pelosi, potrivit Mediafax.

Oficialii citați de NYT spun că în spatele acțiunii de „stimulare financiară” a talibanilor ar fi Unitatea 29155, subordonată serviciului de informații al armatei ruse (GRU), despre care s-a spus că ar avea legătură și cu otrăvirea, în martie 2018, la Salisbury, a lui Serghei Skripal, el însuși fost agent GRU, care a lucrat însă și pentru serviciile de informații britanice.

Această unitate rusă ar avea legătură și cu alte acțiuni ilegale din Europa (tenative de asasinat și operațiuni sub acoperire), scopul ei fiind destabilizarea Occidentului sau pur și simplu răzbunarea. Este parte a așa-numitului război hibrid al Rusiei, o strategie menită să zdruncine adversarii printr-o combinație de tactici, de la atacuri informatice, la răspândirea de știri false și până la operațiuni militare sub acoperire, care să poată fi apoi negate, arată NYT.

Unitatea, care ar activa de cel puțin zece ani, ar avea ca misiune destabilizarea Vestului prin acțiuni subversive, sabotaj și chiar asasinate. Această structură ar fi fost și în spatele unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru, în 2016 (într-un moment în care această țară vira spre NATO), dar și a otrăvirii unui fabricant de arme din Bulgaria, în 2015. Inclusiv Republica Moldova s-ar fi aflat în vizorul acestor agenți ruși, scria anul trecut New York Times.

Pe de altă parte, GRU este bănuită de serviciile americane că s-a aflat în centrul eforturilor ruse de a interveni în campania prezidențială americană din 2016. Două unități cibernetice ale GRU, cunoscute sub numele de 26165 și 74455, ar fi piratat serverele Partidului Democrat și apoi s-ar fi folosit de WikiLeaks pentru a publica documentele sustrase. 

Rusia a dezminţit dezvăluirile făcute de ziarul The New York Times.

Aceste acuzaţii nefondate şi anonime care afirmă că Moscova se află în spatele morţii unor soldaţi americani în Afganistan au dus deja la ameninţări directe la adresa vieţii unor angajaţi ai ambasadelor ruse de la Washington şi Londra”, a scris pe Twitter ambasada rusă în SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc, din această iarnă. Totul pleacă de la centrala termică
Digi FM
Imagini virale cu o jandarmeriță în uniformă care defilează pe străzile din București: „Crezi că reziști...
Pro FM
Mariah Carey, confruntare în instanță cu fratele ei, la puțin timp după moartea mamei și surorii lor. De ce a...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Viața de film a lui Robin Hood din Munții Apuseni. Totu, cel mai temut bandit din anii '30, trădat de fratele...
Newsweek
Cât trebuie să cotizezi, lunar, la pensie ca să ai un venit sigur la bătrânețe? Unde depui banii?
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. S-a aflat ce s-a întâmplat la o...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc pe tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"