CONTROVERSAT. Un zgârie-nori împarte parizienii în două tabere

Data publicării:
turnul triunghi de la paris - telegraph

Construcția de tip zgârie-nori se numește „Triunghiul”, pentru că va fi un turn în formă de piramidă, care ar urma să fie ridicat în apropiere de cel mai mare centru expoziţional din Paris. Când - şi DACĂ - va fi gata, va fi a treia cea mai înaltă clădire din Paris - după Monparnasse şi Tour Eiffel.

Construirea Triunghiului ar urma să coste aproximativ 500 de milioane de euro. Beneficiul ar fi cinci mii de noi locuri de muncă în birourile, restaurantele şi zonele de recreere care ar urma să apară. De altfel, argumentele ecoomice sunt armele forte ale susţinătorilor proiectului.

Proiectul controversat, susținut de noul primar socialist al Parisului, Anne Hidalgo, fusese respins în noiembrie anul trecut de consiliul municipal, dar acum a fost adoptat, cu câteva modificări, grație noii configurații politice din adunarea pariziană. Anne Hidalgo se bucură că proiectul a trecut și spune că în felul acesta este depășit „tabu”-ul clădirilor înalte.

Parisul a limitat înălțimea noilor imobile la 37 de metri, în urma polemicii stârnite în 1973 de ridicarea Turnului Montparnasse, care, cu cei 210 metri ai săi domină un peisaj urban construit mai degrabă pe orizontală – cu excepția Turnului Eiffel (301 metri) – moștenit, în mare parte, din secolul al XIX-lea.

Acum, ecologiștii, aliații socialiștilor, dar și extrema-stângă și majoritatea celor de dreapta se opun acestui proiect, pe care îl consideră „energofag”.

Triunghiul, care și-ar putea profila silueta impozantă la începutul anului 2020, va fi ridicat la periferia sudică a orașului și va fi o investiție privată.

Proiectat de firma elvețiană de arhitectură Herzog & de Meuron, turnul de 42 de etaje ar urma să găzduiască birouri, un hotel de patru stele cu 120 de camere, un restaurant și un „sky bar”, precum și mai multe spații de petrecere a timpului liber.

Parisul, binecunoscut pentru spațiile strâmte ale locuințelor, suferă de pe urma lipsei terenurilor de construcții, în timp de nevoia de spațiu locativ este tot mai presantă. Această criză a determinat municipalitatea să autorizeze construirea unor imobile de locuit de 50 de metri înălțime și a unor turnuri pentru birouri de 180 de metri înălțime, dar la periferia Capitalei.

Jurnalistul Luca Niculescu a comentat la Digi24 controversele stârnite la Paris de noul proiect. El spune că în capitala franceză deja e demarat un alt proiect gigantic, noul Minister al Apărării, care va fi un fel de Pentagon, numai că mare parte a acestei construcții este sub pământ, iar la suprafață nu va depăși 40 de metri. Urmăriți în materialul video de mai sus explicațiile lui Luca Niculescu și imagini cu „Triunghiul”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...