Controversata lege prin care bărbații homosexuali vor fi uciși cu pietre a intrat în vigoare, în Brunei

Data actualizării: Data publicării:
barbati care se tin de mana homosexuali
Pedepsele aspre pentru bărbații homosexuali intră în viagoare de miercuri, în Brunei.

Statul Brunei a introdus, miercuri, legea strictă prin care relațiile homosexuale vor fi pedepsite extrem de dur. Bărbații care se angajează în astfel de relații vor fi pedepsiți cu moartea, prin lapidare. La fel se întâmplă și cu persoanele care comit adulter.

Gay_hands
Pedepsele aspre pentru bărbații homosexuali intră în viagoare de miercuri, în Brunei.

Noile legi acoperă o arie extinsă de infracțiuni, inclusiv pedeapsa cu amputare, pentru cei care fură. Ele au fost anunţate încă din 2014 şi au fost implementate gradual. Ultima fază a implementării, care include noile pedepse dure, a fost anunţată discret pe site-ul procurorului general din Brunei pe 29 decembrie 2018.

Sultanul micului stat din sud-estul Asiei a dorit astfel măsuri „mai puternice” pentru a promova Islamul.

Comunitatea homosexualilor din Brunei și-a exprimat șocul și frica privind aceste „pedepsele medievale”. 

„Îți dai seama că vecinii tăi, familia ta sau chiar acea bătrână drăguță care vinde creveți lângă drum nu te vede ca pe un om”, spune un bărbat homosexual din Brunei pentru BBC.

Pedeapsa cu moartea se mai aplică în Brunei în infracțiuni precum: violul, adulterul, sodomia, tâlhărie și insultă sau defăimare a profetului Mahomed.

Sexul între persoanele lesbiene este pedepsit prin biciuire și/ sau până la 10 ani în detenție.

Flagelarea publică se aplică și în cazul avortului.

O nouă infracțiune va fi și atunci când o persoană încearcă să încurajeze sau să-i spună unui copil musulman, sub 18 ani, să „accepte învățăturile unei alte religii înafară de Islam” .

Grupările pentru drepturile omului s-au arătat îngrozite de noul cod penal. De asemenea, mai multe persoane celebre au făcut apel la boicotarea hotelurilor de lux deținute de sultanul din Brunei. Printre ele se numără: actorul George Clooney, prezentatoarea TV Ellen Degeneres și cântărețul Elton John.

Legea se aplică în mare parte doar musulmanilor, însă în anumite aspecte se poate aplica și non-musulmanilor.

Brunei a devenit o țară controversată în ultimii ani

Brunei a adoptat legea Sharia în 2014, care prevede pedepse corporale stricte. Statul, cu o populaţie de puţin peste 450.000 de persoane, se află pe insula Borneo, în apropiere de naţiunile islamice moderate Indonezia şi Malaezia.

În comparaţie cu vecinii săi, Brunei a devenit o ţară din ce în ce mai conservatoare în ultimii ani, interzicând inclusiv vânzarea de alcool.

Hassanal Bolkiah brunei sultan
FOTO: Shutterstock

Hassanal Bolkiah este sultanul statului și, în același timp, este şi prim-ministrul ţării. El a afirmat că guvernul „nu se aşteaptă ca alţi oameni să accepte sau să fie de acord cu acest lucru, dar ar fi suficient dacă ar respecta naţiunea în acelaşi mod în care naţiunea îi respectă pe ei”.

Hassanal Bolkiah este unul dintre cei mai bogați oameni din lume și deține mai multe hoteluri luxoase în diferite părți ale globului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri