Conturi de Twitter piratate ale mai multor publicaţii americane anunţă „Al Treilea Război Mondial”

Data publicării:
HACKER-1

Mesajul care a declanşat isterie pe platformele sociale a fost cel în care agenţia United Press International anunţa că un distrugător al armatei americane a fost atacat de marina chineză.

După alte două minute, un nou mesaj anunţa că USS George Washington a fost distrus, iar marina americană luptă împotriva navelor chineze în Marea Chinei de Sud.

Pentru a fi şi mai credibili, hackerii au venit imediat şi cu postări în care erau citaţi oficiali. Unul dintre mesaje îi era atribuit preşedintelui Chinei, Xi Jinping în care acesta îl acuza pe omologul american, Barack Obama, de fapte care au determinat China să ia măsuri pentru a-şi proteja interesele.

Un al doilea mesaj îi era atribuit Suveranului Pontif, care nici mai mult, nici mai puţin anunţa că al Treilea Război Mondial a început.

Și contul ziarului „New York Post”, care este în proprietatea grupului News Corp, condus de Rupert Murdoch, a fost piratat.

Alte mesaje false au evocat convocarea de către preşedinta Rezervei Federale, Janet Yellen, a unei reuniuni de urgenţă, pentru a fixa o dobândă de referinţă negativă. Un alt mesaj afirma că patronul Bank of America a lansat un apel la calm, dând asigurări că o astfel de acţiune nu va avea impact asupra conturilor de economii.

Imediat, mesajele postate de hackeri au fost preluate de mai multe publicaţii interanţionale şi au stârnit panică printre internauţi preţ de minute bune. În cele din urmă, un oficial al Pentagonului a precizat că mesajul referitor la ostilităţile cu China este „eronat", iar mesajele au fost ulterior şterse de pe Twitter.

Atacul cibernetic asupra conturilor de Twitter ale agenţiei United Press International şi New York Post vine după ce, la începutul săptămânii, mai multe pagini de internet ale Centrului de Comandă al armatei americane au fost ţinta hackerilor care pretind că fac parte din organizaţia Statul Islamic. Jihadiştii au postat mesaje în care ameninţau cu atentate care-i vizează pe militarii americani şi au postat pe Internet mai multe documente secrete ale armatei, printre care şi liste cu numerele de telefon ale unor ofiţeri şi adresele acestora.

Numeroase site-uri de presă franceze, printre care Le Parisien, L'Express sau Radio France, au fost vizate, vineri, de un atac informatic, potrivit Le Monde. Hackerii au blocat accesul la site-urile publicaţiilor L'Express, 20 minutes şi Le Parisien, ale trustului Radio France şi chiar la site-urile Mediapart, Slate, Vanity Fair şi Gamekult. De asemenea, au fost inaccesibile site-urile unor companii precum Accor, Alinea, Thalys sau Kiloutou.

Mai multe grupuri de hackeri au ameninţat recent că vor desfăşura acţiuni "de amploare" împotriva unor site-uri franceze, dar până în prezent nu a fost publicată nici o revendicare a atacului de vineri.

Conturile de Twitter ale mai multor au fost instituţii de presă au fost piratate în ultimii doi ani, inclusiv contul agenţiei France Presse şi al BBC. 

Citiți și: 

Cyberjihad? Site-urile mai multor publicații franceze sunt nefuncționale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri