Conturi Google, Facebook sau Skype, accesate de NSA şi FBI

Data publicării:
GOOGLE-AFP RESIZED - Mediafax Foto-NICHOLAS KAMM

Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat în domeniul informaţiilor, care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului.

Programul secret, numit „PRISM”, funcţionează începând din 2007 şi permite NSA să se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informaţii despre utilizatori despre care există elemente ce permit să se creadă „în mod rezonabil” că se află în străinătate, totul fără vreo ordonanţă din partea justiţiei, scrie Mediafax.

Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal.

Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk participă de asemenea la sistem, iar platforma de găzduire de fişiere Dropbox urmează să se alăture în curând.

Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte „e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele”.

Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.

Google a declarat într-un comunicat pentru cele două ziare că este „foarte atent faţă de securitatea datelor utilizatorilor” săi. „Divulgăm date statului federal doar în acord cu legea şi examinăm aceste cereri cu atenţie”, afirmă gigantul.

Istoria NSA, organizația secretă înființată în timpul Războiului Rece

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) colectează pe serverele sale miliarde şi miliarde de date ale unor comunicaţii în întreaga lume şi în Statele Unite, pe care le analizează cu ajutorul unor algoritmi, cu scopul de a identifica ameninţări teroriste, relatează Mediafax.

Creată în timpul Războiului Rece, NSA este o organizaţie secretă al cărei buget nu este public.

Misiunea sa iniţială era să asculte, intercepteze şi decripteze comunicaţii în străinătate, care nu beneficiază de protecţia legală acordată americanilor. Însă, în faţa ameninţării Al-Qaida şi cu ajutorul dezvoltării noilor tehnologii, ea s-a îndreptat tot mai mult către comunicaţii interne, pe teritoriul Statelor Unite.

Agenţia construieşte în prezent un complex imens în deşertul Utah, destinat extinderii semnificative a capacităţii sale de a colecta şi stoca informaţii ca „înregistrări telefonice". Potrivit site-ului specializatWired.com, instalaţia va ocupa o suprafaţă de cinci ori mai mare ca cea ocupată de imensul Capitoliu la Washington.

În loc să vizeze indivizi particulari, NSA „recoltează în vrac" toate informaţiile pe care le poate acumula în mod legal, ca numere de telefon, durata apelurilor, locul în care se află apelanţii, numărul de serie al telefonului - dar nu şi înregistrarea conversaţiilor.

Potrivit unei anchete efectuate de către Wall Street Journal în 2008, căutările pe Internet, tranzacţiile cu carduri de credit şi antetul e-mailurilor sunt, de asemenea, „aspirate" de aceste servere.

Programe create de matematicieni şi statisticieni trec în revistă, ulterior, aceste date, într-o operaţiune ce aduce a căutarea unui ac într-un car cu fân, confruntând spre exemplu lista cu numere de telefon cunoscute ale unor suspecţi de terorism cu datele respective.

Căutarea este extinsă, ulterior, la persoane care au intrat în contact cu aceşti suspecţi.

Potrivit senatorului Saxby Chambliss, atunci când este identificată o pistă, poliţia federală americană (FBI) este obligată să solicite unui judecător autorizarea în vederea aprofundării anchetei şi obţinerii, de exemplu, a conţinutului conversaţiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri