VIDEO. Copiii salvați din peștera thailandeză își spun povestea: „Am auzit acea voce umană. Eram șocat”

Data actualizării: Data publicării:
copii salvati pestera thailanda captuira digi

Cei 12 băieţi şi antrenorul lor de fotbal salvaţi dintr-o peşteră inundată din Thailanda au fost externaţi miercuri și au avut prima apariţie publică în cadrul unei conferinţe de presă televizate la nivel naţional şi susţinute în provincia Chiang Rai, din nordul ţării.

Cei doisprezece copii thailandezi salvaţi dintr-o peşteră inundată dupa 18 zile au fost externaţi şi au susţinut prima lor conferinţă de presă. Băieţii au povestit momentele de coşmar din peşteră. Unul dintre copii a mărturisit cum şi-au dat seama că au şanse să nu piară în grotă: au auzit vocile scafandrilor care îi căutau. Pe de altă parte, medicii au confirmat că starea fizică şi psihică a băieţilor este bună: deja au luat doua, trei kilograme în greutate.

Cred că era seară, stăteam pe pietre şi am auzit la un moment dat nişte voci, iar antrenorul ne-a spus să păstrăm tăcerea. Atunci ne-am dat seama că vocile erau reale. Antrenorul i-a spus lui Nick să se uite, pentru că ţinea o torţă, am auzit acea voce umană, deci cu toţii am vrut să ne grăbim, ca să vedem cine ne poate ajuta. Am luat torţa de la Nick şi m-am îndreptat spre voce, l-am salutat pe acel om, dar nu puteam încă să-i văd pe el şi pe ceilalţi. În acel moment au ieşit din apă şi i-am salutat, am crezut că sunt thailandezi şi că probabil sunt ofiţeri, dar după cum s-a dovedit nu erau thailandezi. Aşa că atunci când au ieşit din apă am fost un pic surprins. I-am salutat. Am crezut că este o adevărată minune. Nu am ştiut ce să răspund, ei m-au întrebat dacă sunt bine, ce fac, iar eu le-am spus că sunt bine. Eram încă şocat”, a povestit unul dintre băieții salvați din peșteră.

Guvernul thailandez a alocat conferinţei de presă de miercuri un interval de 45 de minute în cadrul emisiunii ''Thailand Moves Forward''. Evenimentul a fost transmis în direct pe mai multe canale în jurul orei locale 06:00 p.m (11:00 GMT).

Tinerii, cu vârste între 11 şi 16 ani, şi antrenorul acestora de 25 de ani au părăsit, îmbarcaţi în mai multe camionete, spitalul unde au stat internaţi după ce au fost salvaţi, săptămâna trecută, în urma efortului unei echipe internaţionale, din complexul de peşteri inundate Tham Luang, potrivit Agerpres.

''Băieţii au plecat. Camionetele au plecat'', a spus un reporter Reuters aflat la faţa locului, în timp ce băieţii, purtând tricouri inscripţionate cu simbolul echipei lor de fotbal şi rucsaci pe umeri, au trecut prin faţa mulţimii de camere de luat vederi pentru a se urca în vehicule.

Prietenii băieţilor s-au adunat să-i întâmpine pe platoul în care va avea loc transmisiunea, amenajat pentru a semăna cu un teren de fotbal.

Băieţii, antrenorul şi o parte din echipa de salvatori vor răspunde întrebărilor trimise în avans de jurnalişti şi selecţionate cu grijă, au precizat oficialii.

Câteva vedete ale televiziuni thailandeze au glumit, spunând că apariţia băieţilor va creşte audienţa unei emisiuni plictisitoare, care de obicei difuzează discuţii despre realizările guvernului militar.

Operaţiunea de salvare a atras atenţia presei din lumea întreagă şi sute de jurnalişti au venit la faţa locului. Mulţi dintre aceştia au plecat după ce misiunea a luat sfârşit, dar interesul presei a crescut din nou înaintea conferinţei de presă care va anima oraşul Chiang Rai.

Regele Maha Vajiralongkorn a autorizat folosirea Royal Plaza, piaţa publică din oraşul vechi din Bangkok, ca loc de desfăşurare a unei petreceri organizate în semn de mulţumire pentru salvatorii thailandezi şi de alte naţionalităţi care au participat la operaţiunea de intervenţie, a precizat vicepremierul Wissanu Krea-ngam.

Premierul Prayuth Chan-ocha le-a spus reporterilor că festivităţile vor include un banchet şi alte distracţii, fără a oferi detalii suplimentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri