Copiii Statului Islamic. Ce soartă cruntă îi așteaptă în taberele de maximă siguranță

Data publicării:
isis

Mosul a fost eliberat de sub tirania Statului Islamic, însă în urma luptătorilor jihadiști au rămas numai ruine, familii destrămate, soții adolescente și copiii teroriștilor, traumatizați și crescuți sub semnul violenței. Pentru aceștia ar putea urma ani întregi de teroare, întrucât ei sunt vizați de răzbunarea celor care au avut de suferit de pe urma Statului Islamic, relatează The Guardian.

 

Abu Hassan, un medic care a tratat zeci de locuitori din Mosul, răniți în urma încleștărilor de forțe dintre teroriști și armata irakiană, spune că majoritatea pacienților tremură de frică și se tem pentru viața lor. Însă printre pacienți s-a numărat și Mohammed, un băiețel de 9 ani, care este puțin diferit: „Nu era un copil normal. Nu părea deloc speriat. Am stat de vorbă cu el și i-am pus întrebări obișnuite. Când l-am întrebat ce vrea să fie când se face mare mi-a răspuns că vrea să fie sniper. Am fost șocat. Nu este un lucru normal pe care să îl auzi de la un copil. L-am întrebat ce făcea tatăl său și mi-a spus că era emirul sniperilor”.

Medicul a aflat mai târziu că micuțul Mohammed fusese găsit într-o pivniță din Mosul, lângă cadavrele mai multor luptători ISIS. Asemenea lui Mohammed sunt sute, posibil mii, de copii din Mosul, care au rămas orfani din cauza războiului. Iar copiii luptătorilor jihadiști sunt priviți drept „progeniturile diavolului” în Mosul, sunt considerați nedemni de îngrijiri medicale sau sociale de către agențiile de ajutorare ale statului și sunt văzuți ca niște cetățeni decăzuți din drepturi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Copiii Statului Islamic sunt ascunși în tabere din nordul Irakului, în case private, ținuți departe de furia supraviețuitorilor din Mosul, care își caută dreptatea și vor să se răzbune pentru ororile pe care le-au avut de îndurat sub ISIS.

„Am primit din Mosul zeci de mii de copii care și-au pierdut mama și tatăl. Poți spune că aproximativ 75% dintre ei provin din familii ale Statului Islamic. Nu avem un număr exact, pentru că unii dintre ei nu au acte de identitate, nu știm cine sunt”, spune un asistent social din zonă.

„Avem o problemă cu acești copii...răzbunarea. Crezi că oamenii afectați de Statul Islamic vor uita așa repede prin ce au trecut? Va fi mai dificil decât lupta cu ISIS. Când a fost eliberat estul orașului Mosul am întâlnit o femeie a cărei familie fusese masacrată de jihadiști. Mi-a spus: nu o să-mi uit vecinul. Mi-a dus fiul la moschee și după câteva zile, băiatul meu a început să îmi spună că sunt o necredincioasă, că tatăl lui este un necredincios”, a mai adăugat asistentul social.

Detaliile despre cum Statul Islamic îndoctrina copiii au ieșit la iveală pentru că teroriștii se mândreau cu faptul că îi transformau pe copii nu mai în vârstă de 10 ani în asasini cu sânge rece, gata să ucidă la comandă. Au existat inclusiv filmări în care mai mulți copii executau prizonieri de război.

Un observator ONU în Irak spune că cei mici riscă inclusiv să fie judecați și condamnați de statul irakian: „Singura diferență este că un copil nu poate fi condamnat la moarte. În Irak nu există această convingere, că dacă ai fost recrutat de mic de ISIS ești o victimă. Nu înțeleg asta. Și de aceea nu au programe de reabilitare sau deradicalizare. Ei se întreabă care ar fi rostul unor astfel de programe: copiii vor fi condamnați sau, posibil, chiar condamnați la moarte, în cazul celor mai mari. De ce să te mai obosești să îi reabilitezi?”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri