Copilărie ucisă de război. 150.000 de copii sirieni cerşesc în Istanbul 

Data publicării:
copii refugiati siria - GettyImages - 22072015

Refugiaţii sirieni sunt la tot pasul în jurul obiectivelor turistice din Istanbul. Copii desculţi, neîngrijiţi, sunt trimişi de părinţi să cerşească în Piaţa Taksim.

Cei mai mari se plimbă dintr-un capăt în altul al metropolei şi vând mărunţişuri şoferilor care aşteaptă la semafoare ori trecătorilor din zonele aglomerate.

150 de mii de copii sirieni se află la Istanbul, dar puţini înţeleg ce li se întâmplă. Îşi amintesc doar că au fugit de acasă cu părinţii şi au lăsat în urmă ruinele unor oraşe distruse de războiul civil din Siria.

Trăiesc sub cerul liber, pe străzile din Istanbul, de doi-trei ani, ori la comun cu alte familii în camere înguste, închiriate la suprapreţ. Adulţii îşi găsesc cu greu locuri de muncă, pentru că autorităţile refuză să le ofere permise de lucru. Aşa că povara hrănirii atâtor guri flămânde stă, de multe ori, pe umerii celor mici.

De şcoală nici nu poate fi vorba. Şi aşa săraci, părinţii văd în educaţie un lux pe care nu şi-l pot permite. Asistenţii sociali încearcă să-i ajute. Cartea ar putea fi singura şansă a copiilor să scape de viaţa de chin pe care o au acum.

În Turcia trăiesc acum două milioane de refugiaţi sirieni pentru care Guvernul susţine că a cheltuit peste şase miliarde de dolari. 25 de tabere au fost înfiinţate pentru a le oferi măcar iluzia unei vieţi liniştite. Dar numai o mică parte dintre cei care au fugit din calea războiului din Siria au ales să se stabilească în aceste centre. Sunt mulţi alţii care au ajuns în alte oraşe, unde încearcă să-şi facă o nouă viaţă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri