Coreea de Nord a lansat din nou o rachetă balistică, susține armata sud-coreeană

Data actualizării: Data publicării:
Rachetă anti-aeriană în zbor
Coreea de Nord a testat mai multe rachete în ultima perioadă. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord ar fi lansat o rachetă balistică de pe un submarin, continuând seria de teste începute în urmă cu câteva săptămâni, a anunţat marţi armata sud-coreeană.

„Armata noastră a detectat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune neidentificată, ar fi vorba despre o rachetă de tip SLBM” lansată de Coreea de Nord de la Sinpo către mare în partea de est a peninsulei, potrivit unui comunicat al şefilor de stat major interarme.

„Serviciile de informaţii sud-coreene şi americane efectuează o analiză minuţioasă pentru a obţine detalii suplimentare”, se adaugă în comunicatul citat de AFP, potrivit Agerpres.

Sinpo, de unde a fost lansată racheta, este un oraş portuar în estul ţării, cu un şantier naval important. Imagini din satelit arătau prezenţa acolo a submarinelor.

Nordul lucrează în prezent la dezvoltarea lansării unei rachete balistice de pe un submarin (SLBM) şi a efectuat deja o lansare de pe un dispozitiv scufundat.

Experţii cred că a fost probabil o platformă scufundată mai degrabă decât un submarin.

„Nordul a lansat cel mai probabil un SLBM”, a declarat Shin Beom-chul, cercetător la Institutul coreean de cercetare a strategiei naţionale.

Parada rachetelor

Phenianul, care deţine arma nucleară, a efectuat recent mai multe teste, inclusiv cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, o armă trasă dintr-un tren şi o rachetă prezentată ca hipersonică de către Coreea de Nord, provocând îngrijorare în rândul multor naţiuni.

Săptămâna trecută, la o expoziţie consacrată apărării, a fost prezentată o uriaşă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dezvăluită anul trecut în timpul unei parade militare.

„Motivul fundamental al acestei provocări a Nordului este că Statele Unite nu îşi schimbă poziţia cu privire la discuţii”, a declarat Shin pentru AFP.

Pentru el, regimul de la „Phenian încearcă astfel să demonstreze că poate fi şi mai provocator”.

La expoziţia de săptămâna trecută, liderul Kim Jong Un, sub conducerea căruia ţara a făcut progrese imense în domeniul armelor, a acuzat Statele Unite că sunt „cauza principală” a instabilităţii din peninsulă, apreciind că nu există niciun motiv „să se creadă că nu ele sunt ostile”.

Această nouă lansare a avut loc în timp ce directorul serviciilor de informaţii americane, Avril Haines, se află la Seul pentru a participa la o reuniune tripartită cu omologii săi sud-coreean şi japonez asupra Coreei de Nord, potrivit mass-media.

Negocieri suspendate

Lansarea rachetei intervine a doua zi după apelul la dialog cu Phenianul lansat de către Sung Kim, reprezentant special al actualului preşedinte american Joe Biden pentru Coreea de Nord.

„Vom continua calea diplomatică cu Coreea de Nord pentru a realiza progrese tangibile care vor ameliora securitatea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a declarat Sung Kim luni, după o întâlnire cu omologul său sud-coreean Nok Kyu-duk la Washington.

Diplomatul a adăugat totuşi că aliaţii au „responsabilitatea de a pune în aplicare rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, referindu-se la sancţiunile internaţionale impuse Phenianului.

Kim Jong Un s-a întâlnit de trei ori cu fostul preşedinte al SUA Donald Trump, dar discuţiile au intrat într-un punct mort după al doilea summit din 2019 din cauza lipsei unui acord cu privire la ameliorarea sancţiunilor internaţionale şi a concesiilor pe care Phenianul era pregătit să le facă în schimb.

Washingtonul şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a se întâlni cu reprezentanţi nord-coreeni oricând şi oriunde, fără condiţii prealabile, scrie France Presse.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri