Coreea de Nord ar avea o nouă unitate militară, pentru operarea rachetelor intercontinentale. Cum s-a dat de gol

Data publicării:
coreea de nord (2)
Definare noctură în Coreea de Nord: Mai multe rachete nucleare decât niciodată și o nouă armă. Sursa foto Profimedia Images

Coreea de Nord ar fi creat o unitate militară responsabilă cu operarea noilor rachete balistice intercontinentale (ICBM), în cadrul recentei restructurări a forţelor sale armate, indică imagini difuzate de media de stat de la Phenian.

În cursul unei parade militare desfăşurate săptămâna trecută pe timp de noapte, Phenianul a etalat astfel de rachete, suficient de mari să atingă ţinte aproape oriunde în lume. Între ele s-a numărat şi ceea ce, potrivit unor analişti, ar putea fi un prototip sau un model al unei noi rachete ICBM cu combustibil solid, în canistra de lansare.

Într-o înregistrare video difuzată pe 9 februarie de televiziunea de stat, se vede că pe dispozitivul de lansare al noii rachete este arborat un steag necunoscut până acum, sugerând că ar fi fost creată o unitate separată pentru operarea acestor arme, scrie Reuters, care a analizat imaginile, potrivit Agerpres.

Cho Han-bum, analist la Institutul coreean pentru unificare naţională de la Seul, a afirmat că prezenţa respectivului steag „confirmă practic noua unitate de ICBM” şi ar putea semnala un apropiat test de rachetă cu combustibil solid.

Multe dintre unităţile specializate ale armatei nord-coreene au propriul steag, dar la defilările de până acum ICBM-urile erau decorate fie cu drapelul naţional, fie cu nimic, notează Reuters.

Steagul nou, în culorile roşu-auriu şi cu imaginea unei rachete negre înălţându-se spre cer într-un cerc, a fost de asemenea arborat între celelalte steaguri militare pe parcursul prezenţei la paradă a liderului nord-coreean Kim Jong-un şi a familiei sale.

Armata nord-coreeană, restructurată

La paradă a mai fost observat încă un steag, aparent reprezentând uriaşa rachetă Hwasong-17 ICBM, despre care se crede că poate atinge teritoriul SUA. Steagul purta inscripţia „2022.11”, ceea ce ar putea fi o referire la data când Phenianul a testat cu succes Hwasong-17, reluând după cinci ani testele de rachete balistice.

Presupusa creare a unităţii de ICBM are loc în contextul în care Kim Jong-un a cerut dezvoltarea acestor arme şi întărirea arsenalului nuclear, pentru a contracara ameninţările din partea SUA şi aliaţilor lor.

Media de stat nord-coreene au anunţat săptămâna aceasta restructurarea Armatei Populare Coreene, însoţită de o înnoire a steagurilor militare, toate acestea în scopul de a „construi o armată puternică”.

„Multe unităţi ale Armatei populare au fost extinse şi reorganizate, conferindu-li-se îndatoriri de luptă majore, în conformitate cu noua situaţie şi noul climat, iar misiunile strategice şi tactice ale forţelor în general s-au schimbat”, a indicat luni agenţia de presă oficială KCNA.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri