Coreea de Nord ar încasa zeci de milioane de dolari din... contrabandă cu nisip

Data actualizării: Data publicării:
imagini satelit, coreea de nord
Foto: C4ADS
Din articol

Coreea de Nord a exportat nisip în China, încălcând sancțiunile impuse, în 2017, de Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, potrivit unui grup de experți pe probleme de securitate, potrivit CNN.

„Între martie și august 2019, C4ADS a observat 100 de nave din apele chineze care călătoreau spre Coreea de Nord pentru a draga și transporta nisip din Golful Haeju”, potrivit unui raport al C4ADS. Astfel, în loc să mute încărcătura dintr-un port în altul, nord-coreenii transferă mărfurile dintr-o navă pe alta, în larg, reușind să ascundă originea lor.

Prin această metodă, regimul de la Phenian ar încasa zeci de milioane de dolari. Astfel, transferul mărfurilor este rapid și discret.

Experții C4ADS au descoperit că cele 279 de nave implicate în operațiune nu erau folosite pentru a transporta arme, droguri sau specii de animale pe cale de dispariție. Nu erau folosite nici măcar pentru a transporta cărbune, cel mai profitabil export al Phenianului, ci nisip, în ciuda faptului că Coreea de Nord nu are voie să exporte piatră sau nisip în conformitate cu sancțiunile Organizației Națiunilor Unite adoptate în decembrie 2017. Tranzacționarea nisipului coreean este o încălcare a dreptului internațional.

În ciuda acestor măsuri, Coreea de Nord a încasat anul trecut cel puțin 22 de milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor ONU, regimul de la Phenian a trimis un milion de tone de nisip în străinătate din mai 2019 până în decembrie 2019.

De ce nisip

Nisipul este un ingredient cheie în fabricarea betonului sau sticlei. La nivel global se consumă aproximativ 50 de miliarde de tone de nisip pe an - mai mult decât orice altă resursă naturală de pe planetă, cu excepția apei.

Phenianul a încasat milioane de dolari din comerțul cu nisip. Cu ani în urmă, când Coreea de Nord și Coreea de Sud au făcut afaceri semnificative împreună, nisipul a fost cel mai valoros export din Coreea de Nord către vecinul său din sud, potrivit rapoartelor de la acea vreme. Coreea de Nord a vândut nisip în valoare de 73,35 milioane de dolari Coreei de Sud în 2008, deși Seulul a încetat să mai cumpere nisip coreean.

Editor: Cristina Iancu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri