Coreea de Nord, sancționată de ONU după lansarea rachetei balistice

Data publicării:
kim jong un lansare racheta balistica

Consiliul de Securitate ONU a condamnat ferm lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord. China s-a alăturat declaraţiei, dar nu e clar dacă va spori presiunilor asupra Phenianului, care îi este aliat.

Samantha Powers, ambasadorul SUA la ONU: Phenianul susţine că a lansat un satelit civil de observare a Pământului, dar nu păcăleşte pe nimeni. Aşa-zisele vehicule de lansare spaţială conţin aceeaşi tehnologie ca rachetele balistice, interzisă explicit de mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate.

Coreea de Nord susţine că a reuşit să plaseze pe orbită un satelit, dar acest lucru nu a fost confirmat din surse independente.

Motohide Yoshikawa, ambasadorul Japoniei la ONU: Fie că îl numiţi lansare de satelit sau altfel, asistăm la pregătirile Coreei de Nord pentru racheta cu rază lungă de acţiune şi reprezintă o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate.

Este o evoluţie periculoasă, chiar dacă Phenianul este încă departe de a avea capacitatea de a dezvolta un program credibil de rachete balistice intercontinentale.

Samantha Powers, ambasadorul SUA la ONU: Ne vom asigura că vor exista consecinţe serioase. Ultimele acţiuni ale Coreei de Nord impun nevoia ca răspunsul nostru să fie şi mai ferm.

În realitate însă, Consiliul de Securitate lucrează deja de mai multe săptămâni la o nouă rezoluţie pentru sancţionarea Coreei de Nord, după testul nuclear de luna trecută. Negocierile avansează greu din cauza reticenţelor Chinei, care e de părere că o nouă rezoluţie ar trebui să reducă tensiunile şi să deschidă calea pentru denuclearizare. La rândul său, Rusia pledează pentru o rezoluţie rezonabilă, care să nu ducă la prăbuşirea economică a Coreei de Nord.

Citiți și: Reacţia Chinei după lansarea rachetei balistice nord-coreene

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri