Sari la conținut
News Alert

Coreea de Sud. Fosta președintă, arestată pentru corupție

Fosta președintă sud-coreeană Park Geun-hye a fost arestată vineri în cadrul scandalului de corupție care a dus la destituirea sa, a informat un purtător de cuvânt al tribunalului din Seul care se ocupă de acest caz, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Park Geun-hye To Attend Court Hearing In Seoul

Park Geun-hye Foto: Gulliver/GettyImages

După o audiere-maraton, joi, tribunalul central din Seul a emis un mandat de arestare împotriva fostei președinte, care este pusă sub acuzare pentru corupție și abuz de putere, precum și pentru că a dezvăluit secrete guvernamentale. Park Geun-hye, care se afla în biroul procurorului în așteptarea deciziei tribunalului, a fost condusă la un centru de detenție din apropiere de Seul.

„Este justificat și necesar să fie arestată (Park Geun-Hye), dat fiind că au fost prezentate acuzații-cheie și că există riscul distrugerii de probe”, a explicat tribunalul într-un comunicat.

Reținerea și plasarea în arest preventiv constituie o etapă în plus în curba descendentă a carierei politice a celei care obținuse un rezultat-record la prezidențialele din 2012. Park Geun-hye fusese prima femeie aleasă în funcția supremă în Coreea de Sud.

Scandalul în care este implicată a început la mijlocul anului trecut odată cu dezvăluirile privind acțiunile unei vechi prietene de-ale sale, controversată confidentă din umbră, Choi Soon-sil, care nu ocupa nicio funcție oficială. Aceasta din urmă este în prezent judecată pentru că a profitat de relația cu președinta țării pentru a obține milioane de dolari din partea marilor concerne din Coreea de Sud.

 Adunarea Națională a hotărât la începutul lui decembrie să o destituie pe președintă pentru a-i ridica imunitatea parlamentară care împiedica justiția să o ancheteze.