Sari la conținut

Corespondenţă Digi24. Camion cu zeci de refugiaţi morţi, găsit abandonat în Austria. Poliţia din Burgenland: Existau semne evidente de descompunere

Foto Twitter

ACTUALIZARE 23:45. Corespondentul Digi24 Caterina Ledrer vine cu noi imagini de la locul unde a fost dus camionul, respectiv niște camere frigorifice ale unei fabrici din zonă.

Acolo sunt criminaliști și procurori.

Anchetatorii au declarat că este vorba despre victime ale traficului de persoane, despre refugiaţi, dar nu au comunicat numărul exact de cadavre. Din primele informaţii, se pare că oamenii s-au asfixiat, dar o concluzie certă va putea fi trasă doar în urma autopsiilor.

Autorităţile au decis aducerea camionului la halele frigorifice respective pentru că nicio morgă din zonă nu avea capacitatea de a stoca un număr atât de mare de cadavre.

De altfel, abia în jurul orei 20.00 a început descărcarea cadavrelor în camerele frigorifice.

Ulterior, corpurile ar putea fi repatriate sau duse la morgă în Austria sau Ungaria.

Din primele informaţii, se pare că încă un camion cu refugiaţi ar fi fost descoperit în Austria, dar autorităţile nu au confirmat aceste date.


ACTUALIZARE 22.00. Hans Peter Doskozil, şeful poliţiei din Burgenland: „Avem informaţia că acest camion a fost înmatriculat în Ungaria. Ştim şi că ieri dimineaţă, acest vehicul a plecat la drum din Budapesta şi a ajuns la graniţă, apoi a intrat pe teritoriul Austriei pe timpul nopţii. Vehiculul a fost, apoi, parcat şi găsit în cursul zilei de astăzi”.


Hans Peter Doskozil, şeful poliţiei din Burgenland: „Am găsit 20, 30, 40 poate chiar 50 de oameni în camion care erau deja morţi. Existau semne evidente de descompunere. Camionul fusese abandonat acolo şi nici urmă de şofer. L-am dat în urmărire”.

ACTUALIZARE 20.00. Angela Merkel se declară cutremurată de descoperirea macabră din Austria. Liderul executivului de la Berlin crede că problema imigraţiei trebuie atacată imediat şi în mod direct pentru ca astfel de tragedii să nu mai aibă loc. Nu numai atât, dar spre deosebire De atitudinea defensivă a multor lideri europeni, Angela Merkel crede că Europa este îndeajuns de bogată pentru a face faţă situaţiei.

„Suntem cu toţii, în mod evident, cutremuraţi de groaznica ştire privind faptul că în jur de 50 de oameni şi-au pierdut vieţile pentru că au intrat într-o situaţie în care traficanţii nu au avut grijă de ei. Ceea ce s-a întâmplat ne aduce aminte că trebuie să rezolvăm repede problema imigraţiei într-un spirit european. De aceea cred că Europa, fiind un continent bogat, este în măsură să facă faţă situaţiei”, a declarat Merkel.


ACTUALIZARE 19.00. Ministerul român de Externe a transmis că şoferul nu este român şi că nici camionul nu este înmatriculat în România.

Pe de altă parte, Poliţia Română a comunicat, pe surse, că şoferul care a condus camionul ar fi fost bulgar.

Camionul avea plăcuţe cu numere provizorii din Ungaria, iar pe remorcă este inscripţionat numele unei firme din Slovacia. Un bărbat a obţinut schimbarea numerelor de înmatriculare în localitatea Kecikemet.

Oficialii ungari bănuiesc că în reţea sunt implicaţi şi cetăţeni maghiari.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Ungariei: „Camionul avea plăcuţe de înmatriculare maghiare, deci este posibil să fi traversat Ungaria sau cel puţin o parte dintre traficanţi ar putea fi cetăţeni maghiari”.

În acest moment poliţiştii austrieci şi maghiari cercetează împreună acest caz.

Hans Peter Doskozil, şeful poliţiei din Burgenland: „Cercetăm în detaliu locul faptei, este o prioritate pentru noi să găsim făptaşii. Este o faptă îngrozitoare, care nu s-a mai întâmplat de zeci de ani în Burgenland. Avem de-a face cu situaţii în care este vorba de reţele de crimă organizată, situaţii în care sunt mulţi bani în joc şi din care se câştigă mulţi bani. Situaţii în care unii profită de necazul altor oameni”.ACTUALIZARE. Camionul ar fi fost înmatriculat în Ungaria de un român, potrivit unui oficial de la Budapesta. Nu se știe ce legătură are românul cu firma căreia îi aparținea autovehiculul.

ACTUALIZARE. Camionul a fost descoperit de un lucrător care se ocupa de mentenanța autostrăzii. Acesta a fost alertat de miros și a chemat poliția.

Firma care deține camionul este din Slovacia, dar reprezenanții acesteia nu au putut fi contactați. Autovehiculul are număr de înmatriculare temporar de Ungaria.

La ora 10.40 (ora Austriei) am fost anunţaţi de colegii noştri că între Parndorf şi Neusiedl am See, în direcţia Viena staţionează pe marginea drumului un camion de 7,5 tone. Între timp a fost verificat şi acest camion este acolo încă de ieri. Din păcate s-a confirmat prima bănuială. Am găsit acolo 20, 30, 40 poate chiar 50 de oameni în camion care erau deja morţi. Existau semne evidente de descompunere. Camionul fusese abandonat acolo şi nici urmă de şofer. L-am dat în urmărire. Cercetăm în detaliu locul faptei, este o prioritate pentru noi să găsim făptaşii. Este o faptă îngrozitoare, care nu s-a mai întâmplat de zeci de ani în Burgenland. Avem de-a face cu situaţii în care este vorba de reţele de crimă organizată, situaţii în care sunt mulţi bani în joc şi din care se câştigă mulţi bani. Situaţii în care unii profită de necazul altor oameni”, a spus Hans Peter Doskozil, şeful poliţiei din Burgenland.

Astăzi este o zi neagră pentru noi, iar gândurile noastre se îndreaptă spre victime, spre familiile victimelor şi prietenii acestora. Această tragedie ne afectează pe toţi. Aşa cum ştim cu toţii, călăuzele sunt nişte infractori, nu sunt nişte oameni miloşi care ajută refugiaţi, nu sunt interesate de binele refugiaţilor, ca aceştia să ajungă într-un loc sigur, ci doar să facă profit. De aceea este datoria noastră să înăsprim măsurile împotriva acestor călăuze. În consecinţă vom intensifica controalele în ternurile internaţionale. Vom intensifica şi controalele la graniţe, a spus și Johanna Mikl-Leitner, ministrul austriac de Interne.


Relatările din presa austriacă diferă, în ceea ce privește numărul victimelor - de la 20 la 50. Cei mai mulți erau sirieni, potrivit Ministerului de Interne.

Ministrul de Interne din Austria, Johanna Mikl-Leitner, a declarat într-o conferință de presă: „Astăzi e o zi neagră”. Ea a adăugat că țara sa va adopta o politică de „toleranță zero” față de grupurile mafiote vinovate de această tragedie, relatează The Guardian, care citează presa austriacă.Imigranții au fost descoperiți joi dimineața, în apropiere de orașul Parndorf, într-un camion abandonat pe marginea drumului. Din primele informații, autovehiculul era înregistrat în Ungaria.

Poliţiştii austrieci au spus că vehiculul, care cel mai probabil venea direct din Serbia și fusese abandonat încă de miercuri, dar nu a fost percheziționat până astăzi. Sunt informații că refugiații erau morți de mai mult timp.


La începutul săptămânii, poliția din Austria a arestat trei șoferi suspectați că transportau imigranți din Siria și din alte regiuni cuprinse de război în Uniunea Europeană. Unul dintre ei a transportat 34 de persoane într-un camion peste graniță.

Marți, 37 de persoane au fost rănite după ce două camioane care transportau refugiați s-au ciocnit între ele, relatează presa din Austria.

„Toate incidentele nu fac decât să ne reamintească necesitatea unei soluții globale. Ceva s-a făcut, dar măsurile sunt insuficiente. Este suficient să ne uităm la cifre, avem 300.000 de persoane care au sosit până la această dată în Europa, aceste măsuri nu pot fi decât parțiale”, a declarat la Digi24 Laurenţiu Ciobănică, şeful misiunii din Irlanda a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

El a arătat că sărăcia și războiul îi împing pe oameni să-și asume riscuri și să cadă în mâinile traficanților de persoane.

„Vă vorbesc din experiența organizației noastre, mafia este instalată, e un fenomen nebulos. De pe coasta nord-africană e ușor să obțină o ambarcațiune precară cu care să traverseze 40, 50 de persoane, sunt indivizi care se lansează în această întreprindere care este foarte benefică din punct de vedere financiar și cu foarte mici riscuri, este un fenomen care se generalizează, este mult de câștigat, cu foarte puține riscuri. Nu cred că este o problemă legislativă. Când există această disperare se vor găsi mereu mijloace care să le ofere accesul la paradisul mult sperat. Aici trebuie acționat, în primul rând”, a mai spus Laurenţiu Ciobănică.