Corespondență Digi24. Gardul Ungariei, inutil. Peste 2.000 de imigranți au intrat în țara vecină

Data publicării:
refugiati imigranti ungaria politie - GettyImages - 25 august 15

În ultimele 24 de ore 2.000 de refugiaţi au trecut graniţa Serbiei cu Ungaria. În Roszke, la nici doi kilometri de graniţă, au fost preluaţi de autorităţile locale care s-au mobilizat pentru a face faţă valului de oameni. Apă şi pâine este tot ce primesc deocamdată. Dar tot e mai mult decât ce au avut până acum pe drum.

Am mâncat frunze din copaci. Sunt din Afganistan. În ţara noastră sunt o mulţime de probleme. Sunt schimburi de focuri, sunt talibani. Am venit aici să ne salvăm vieţile şi semenii”, spune un bărbat din Afganistan.

În momentele în care îşi trag sufletul oamenii îşi aduc aminte de clipele în care au văzut moartea cu ochii. După nenumărate piedici în drumul lor spre mirajul unei vieţi lipsite de griji, în vestul Europei, refugiaţii au dat peste un alt obstacol.

În acest moment, Ungaria și-a închis cu diverse tipuri de gard frontiera sa cu Serbia, cum este acest gard din sârmă ghimpată foarte ascuțită, care se află foarte aproape de localitate Roszke. Acest lucru, însă, nu îi descurajează pe migranți, care caută breșe în aceste garduri. O breșă se află la doar câteva sute de metri în spatele meu. Acolo se află o cale ferată, care nu a putut fi închisă cu gard”, transmite Dan Codre, corespondent Digi24.

Din Roszke poliţiştii îi grupează pe oamenii şi îi urcă în autobuzele care îi duc la un centru de înregistrare de lângă Szeged.

Un singur lucru facem din punct de vedere uman şi civil: îi ajutăm să ajungă la hrană şi la apă şi, mai ales, la informaţii. Informaţiile sunt foarte importante. Mulţi nici nu ştiu precis unde se află, ce posibilităţi au. Mulţi ajung răniţi la picioare, de la drumul lung”, spune Kekesi Mark, Grupul de Solidaritate pentru Migranţi Szeged.

În Szeged fiecare migrant primeşte o hârtie care le atestă statutul de refugiat. Apoi sunt duşi la gara din Szeged cu destinaţia Budapesta.

O haltă în drumul spre Vest

Ungaria este doar o haltă în drumul imigranţilor către vestul Europei. Odată ce trec graniţa, oamenii sunt în Spaţiul Schengen şi speră că le va fi mult mai uşor să ajungă la destinaţie. Vânează trenurile care pleacă din Budapesta spre Occident, dar lucrurile nu sunt atât de simple.

La doar câteva sute de kilometri de graniţele României, într-o gară din Budapesta, zeci de imigranţi se bat pe bananele împărţite de autorităţi. Este imaginea care ilustrează cel mai bine drama acestor oameni, care vor să ajungă din Ungaria în vestul Europei.

„A fost uşor să ajungem aici, dar din păcate, poliţia nu ne dă voie să plecăm în Franţa, Austria sau Germania. E o mare problemă pentru noi. Nu ştim ce se întâmplă, e o mare întrebare pentru noi”, spune Orni, refugiat din Afganistan.

Orni vine din Afganistan, unde era profesor de limba engleză. Fiecare dintre aceşti oameni are o poveste similară. Au avut o viaţă pe care războiul sau sărăcia le-a spulberat-o. Mulţi dorm de o săptămână în gara Budapesta, iar până să ajungă acolo au trecut prin Iran, Turcia, Grecia, Macedonia şi Serbia. Au plătit şi trei mii de dolari pentru călătorie şi au renunţat practic la tot ce aveau ca să scape de necazuri.

„Noi, cei din Afganistan, suntem oameni săraci. Ne-am vândut casa, animalele. Am făcut totul doar pentru un adăpost, dar aici nu e un adăpost bun pentru noi”, spune Orni.

Chiar dacă au scăpat de iadul din ţări precum Siria sau Afganistan, unii nu vor ajunge niciodată la capătul drumului spre o viaţă omenească. Pentru mulţi calea se înfundă în gara Budapesta.

„Un om din Siria a murit aici, dar nu ştim cum s-a întâmplat...Nu avem nicio informaţie despre lucrul ăsta, dar am continuat să stăm lângă el”, povestește Orni.

Peste o sută de mii de imigranţi au ajuns în Ungaria de la începutul anului, de două ori mai mulţi decât anul trecut. Pentru a face faţă crizei, autorităţile de la Budapesta cer mai mulţi bani de la Uniunea Europeană. Cele opt milioane de euro alocate de Bruxelles nu sunt suficiente, spun oficialii maghiari, care au decis să înăsprească în acelaşi timp legislaţia care să îi ferească de imigranţii ilegali.  

Citiţi şi

Corespondențe Digi24 din Grecia, Serbia și Ungaria. Lungul drum al refugiaților spre vestul Europei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri