Corespondenţă Digi24. Gările din Budapesta, imaginea neputinţei. Sute de imigranţi aşteaptă să plece spre vestul Europei 

Data publicării:
budapesta gara

Oameni de pe trei continente sunt în acest moment în gările din Budapesta. Cu toţii vor să plece mai departe, către vestul Europei, dar până acolo mai au cale lungă de străbătut. Autorităţile maghiare nu-i lasă să-şi continue călătoria, aşa că oamenii sunt nevoiţi să se descurce cum pot - dorm pe cartoane întinse pe jos, se spală la cişmelele din gară şi stau la coadă să primească mâncare.

Oamenii vin din 64 de ţări din toată lumea, printre care Tanzania, Burundi, Yemen, Siria, Pakistan, Afganistan şi, mai nou, Bangladesh.

Prinşi între refuzul oficialilor maghiari de a-i lăsa să-şi continue călătoria şi imposibilitatea întoarcerii acasă, refugiaţii nu au ce să facă decât să aştepte. Sunt ajutaţi de voluntari, printre care şi un tânăr afgan, stabilit în urmă cu doi ani în Ungaria.

Ahmadshah Nasrety, student afgan: „Sunt student în Ungaria, vreau să învăț mai departe în Ungaria, să mă stabilesc aici. E un loc foarte bun, e frumos, îmi place aici”.

VIDEO Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria

Deşi acum duce o viaţă liniştită la Budapesta, băiatul nu a rămas indiferent la necazurile semenilor săi. Vine zilnic în gară şi îi ajută pe aceştia cum poate.

Ahmadshah Nasrety: „Sunt aici de 3 zile și n-am văzut în gara Keleti medici sau polițiști. Sunt aici voluntari, fiecare ajută cum poate. Oamenii gătesc, aduc mâncare, haine, sunt drăguți. Mulți ajută”.

Există şi cazuri în care ajutorul vine din cele mai neaşteptate locuri. Impresionată de drama refugiaţilor, o tânără din Germania care-şi petrecea concediul în Ungaria, a renunţat la vacanţă ca să-i ajute pe imigranţi.

Teresa Petrovski, voluntară din Germania: „Am decis să ajut. Lucrul acesta e mai important pentru mine decât concediul. Vor şosete, pături şi mâncare, în special fructe şi lactate precum iaurt. Nu vor decât să-şi salveze viaţa, să aibă o viaţă mai bună”.

Ca să-şi plătească drumul către libertate, aceşti oameni şi-au vândut toate bunurile. Au parcurs mii de kilometri şi au trecut peste situaţii greu de imaginat, mânaţi de speranţa că vor găsi un loc căruia să-i poată spune din nou acasă.  

Citiţi şi

Corespondențe Digi24 | EXODUL. Disperarea refugiaților care încearcă să intre în Ungaria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri