Corespondenţă Digi24. Măsuri drastice de securitate în Ucraina. Intrările şi ieşirile din Odessa sunt păzite de armată 

Data publicării:
Prorusi inarmati Lugansk Ucraina-AFP Mediafax Foto-ALEX INOY-2

Militari sau simpli voluntari au datoria de a veghea ca votul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

La Odessa toate intrările şi ieşirile din oraş sunt păzite.

Filtrele din oraş au fost filmate şi de echipa Digi24 aflată la Odessa, Laurenţiu Rădulescu şi Andrei Captarenco.

Peste 36 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne duminică în Ucraina pentru a-şi alege preşedintele la câteva luni de la o criză care a dus la îndepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici şi a adus ţara în pragul războiului civil.

Acesta este al şaselea scrutin prezidenţial de la independenţa acestei foste republici sovietice în 1991. Învingătorul, ales pentru cinci ani, va deveni cel de-al cincilea preşedinte al Ucrainei.

Pe buletinele de vot sunt înscrise numele a 21 de candidaţi dar doi au anunţat deja că se retrag din cursa prezidenţială.

Miliardarul prooccidental Petro Poroşenko este considerat favorit de institutele de sondaje, fiind creditat cu aproximativ 30 la sută din intenţiile de vot, devansând-o cu mult pe Iulia Timoşenko, fost premier şi una dintre figurile marcante ale "revoluţiei portocalii" din 2004. În urma lor, ceilalţi 14 candidaţi întrunesc mai puţin de 4 la sută din intenţiile de vot fiecare.

Dacă numărul votanţilor este de 36 de milioane, insurecţia prorusă din estul ţării, în special din regiunile Lugansk şi Doneţk, ar putea împiedica aproximativ două milioane de alegători să voteze.

Alegătorii din Crimeea, peninsulă alipită la Rusia după ocuparea ei de către forţele ruse şi după un referendum pe care comunitatea internaţională nu îl recunoaşte, pot în teorie să părăsească regiunea şi să voteze într-un birou de vot din sudul Ucrainei.

Votul, calificat drept crucial de occidentali şi criticat de Rusia, care îl compară cu un exerciţiu de democraţie "în bubuit de tunuri", va începe la ora 08.00 (08.00 ora României) şi se va termina la 20.00 (20.00 ora României).

Nicio participare minimă nu este cerută pentru validarea scrutinului, după ce în martie a fost modificată legea electorală. Altfel spus, imposibilitatea birourilor de vot de a se deschide în zonele controlate de rebelii proruşi nu este de natură să invalideze alegerile.

Dacă niciun candidat nu întruneşte peste 50 la sută din voturile exprimate, este prevăzut un al doilea tur de scrutin în trei săptămâni, respectiv la 15 iunie, pentru candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

Trei institute de sondaje independente vor publica, imediat după terminarea votului, primele sondaje realizate la ieşirea de la urne. Primele rezultate oficiale vor fi anunţate în cursul nopţii, începând cu miezul nopţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri