CORESPONDENȚĂ Digi24. Negocieri incerte la Ankara între Guvern și protestatari

Data publicării:
turcia violente


Actualizare 23.40. În această seară, în Piața Taksim este o atmosferă incendiară, dar nu de proteste. Oamenii prezenți cântă, se petrece. Un pianist destul de cunoscut a adus un pian în piață și susține un concert pentru cei care sunt prezenți, ceea ce a fost surprinzător pentru participanții la manifestațiile din Istanbul. Și asta, cu atât mai mult cu cât presa locală a titrat toată ziua că forțele de ordine se pregătesc pentru o nouă intervenție în forță, pentru evacuare.

Situaţia este incertă în Turcia, după încă o noapte de confruntări violente în Piaţa Taksim din Istanbul, între forţele de ordine şi protestatari. Aceştia au fost îndepărtaţi din piaţă cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Un semn de pace era aşteptat, în această după-amiază, din partea premierului Recep Tayyip Erdogan, care a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai manifestanţilor, prima de la izbucnirea confruntărilor de stradă, acum două săptămâni. Şeful Guvernului a primit o delegaţie formată din 11 persoane, în principal artişti, profesori universitari şi arhitecţi, dar deocamdată nimeni nu a făcut vreo declaraţie.

Noaptea trecută s-a dat bătălia pentru Piața Taksim. Ore în șir, protestatarii au încercat să țină piept forțelor de ordine și tunurilor cu apă, scandând „Erdogan, demisia!”. Fără prea mare succes, însă, mai ales că jandarmii au folosit din plin gazele lacrimogene.

Laurențiu Rădulescu, trimisul special al Digi24 la Instabul, a relatat de la fața locului că se dădea o adevărată bătaie, undeva la 20 de metri de Piața Taksim. Erau polițiști prezenți și câteva zeci de tineri care încearcau să înainteze spre acea piață.

Jurnaliștii aflați în piață, inclusiv corespondentul Digi 24 la Istanbul, n-au scăpat nici ei nevătămați din mijlocul confruntărilor. Astfel, Laurenţiu Rădulescu a fost lovit cu un tub de gaz lacrimogen.

Spre dimineață, jandarmii dețineau controlul în Piața Taksim, iar spritele s-au calmat.

Pe timpul zilei, Piața Taksim din Istanbul arăta azi ca un front de luptă abandonat. Pe de o parte, erau protestatarii care își refăceau forțele, pe de altă parte, polițiștii care-i păzeau de la câteva sute de metri distanță.

După noaptea de violențe, mulți manifestanți s-au refugiat în parcul Ghezi, transformat în adăpost, de unde spun că nu vor pleca până când nu vor fi ascultați de autorități.

Trimisul special Digi 24 la Istanbul, Laurenţiu Rădulescu, prezent în Piaţa Taksim, a transmis care este starea de spirit în zonă, dacă se pregătesc cei de acolo de o nouă noapte de violenţe și care este rezultatul întâlnirii care a avut loc la Ankara.

Urmăriți corespondența live în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...