CORESPONDENȚĂ DIN SPANIA. Catalanii își aleg astăzi Parlamentul regional

Data publicării:
25112012 20baltoiu-35227

Marele favorit al scrutinului este partidul naţionalist din care face parte şi actualul şef al executivului regional, Artur Mas. Acesta vrea să obțină majoritate absolută, pentru a-și putea pune planul în aplicare: convocarea unui referendum privind independenţa Cataluniei, în următorii patru ani ani. Sondajele arată că 57 la sută dintre catalani vor o țară numai a lor.

„Aceste alegeri sunt foarte speciale. Vor decide viitorul ţării noastre, al Cataluniei, pentru că ne-am săturat deja să fim prost trataţi de Spania, care ne-a condus. Trebuie să spunem <<Ajunge!>>”, este de părere Marc, un locuitor din Barcelona.

Factorul economic a avut un cuvânt greu de spus. Catalunia este o regiune bogată, care asigură o cincime din Produsul Intern Brut al Spaniei, şi consideră că dă mai mulţi bani guvernului central decât primeşte. Localnicii spun că s-au săturat să susţină financiar regiunile mai sărace ale regatului.

„Dacă ei ne-ar spune <<Mulţumim pentru ajutor>>, pentru că noi i-am ajutat... Dar ei nu spun, noi suntem cei răi, cei meschini. Aşa că... La revedere! Vreau din tot sufletul să ne separăm. Aş fi vrut să o fi făcut-o deja”, consideră și Carme Gutierrez, locuitoare din Barcelona.

Opiniile sunt împărțite

Pe de altă parte, Catalunia este înglodată în datorii. A cerut deja ajutorul guvernului de la Madrid ca să scape de faliment. Unii se opun unui divorţ de Spania, conştienţi că regiunii îi va fi mult mai greu să se descurce singură, cu atât mai mult cu cât Bruxelles-ul a avertizat răspicat că secesiunea ar plasa Catalonia în afara Uniunii Europene.

„Catalunia trebuie să trăiască cu Spania şi Spania cu Catalonia. Asta cred. Orice altceva e greşit. Toată lumea ia bani de peste tot, în vreme ce muncitorii o duc din ce în ce mai rău”, spune Maximiliano Aparicio, locuitor din Barcelona.

Alegerile au fost convocate cu doi ani mai devreme. Liderii provinciei au vrut astfel să îl sfideze pe premierul spaniol Mariano Rajoy care a refuzat să accepte un pact fiscal pentru Catalunia. Pactul ar fi permis autorităţilor să păstreze banii colectaţi din impozite pentru bugetul provinciei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri