Corespondențe Digi24 | EXODUL. Haos la graniţa Ungariei cu Serbia. 200 de oameni au trecut de cordoanele de securitate din tabără

REFUGIATI GRECIA GettyImages-484833714


ACTUALIZARE 23.00.  Au fost tensiuni în tabăra de refugiaţi de la graniţa Ungariei cu Serbia. Aproximativ 200 de migranţi au rupt cordoanele forţelor de ordine şi au mers haotic prin Roszke mai bine de o oră. Au căutat o staţie de autobuz sau gara, de unde să plece spre Budapesta. Oamenii sunt furioşi şi spun că autorităţile nu le acordă atenţie, nu mai au mâncare şi nici apă. Astfel că încearcă să ajungă cu orice preţ spre vest, pe cont propriu.

Lăsarea serii a adus haos în tabăra de refugiaţi din zona Roszke, Ungaria. Flămânzi, obosiţi şi speriaţi, peste 200 de migranţi şi-au luat bagajele, copiii şi au trecut peste forţele de ordine.

Oamenii au mers 5 kilometri, pe jos, şi au traversat satul Roszke. Sperau să găsească o staţie de autobuz sau o gară. În zadar însă. Le-a fost greu pentru că foarte puţini vorbesc limba engleză şi nimeni nu înţelege maghiara.

„Vrem să găsim o staţie de autobuz spre Budapesta. Apoi, vrem să mergem în Austria, Germania, Danemarca, Suedia.

Rep: De ce aţi părăsit tabăra?

Nu aveam nimic. Nu aveam mâncare, nu aveam apă”.

Singurii care încearcă să îi oprească pe refugiaţi să înainteze în Roszke sunt doi oficiali tineri ai primăriei. După ce au ieşit din Roszke, oamenii nu s-au oprit, ci şi-au continuat drumul spre Budapesta.ACTUALIZARE 15.42. Situatia de la graniţa Ungariei cu Serbia, în apropiere de localitatea Roszke, se complică pentru autorităţile maghiare. Tot mai mulţi migranţi aleg să nu mai treacă prin punctul cu calea ferată, aşa cum o făceau până aseară, şi preferă să sară peste sârma ghimpată care delimitează graniţa dintre cele două ţări.

Citiţi şi

Corespondenţă Digi24. Imaginile disperării - imigranţii sfidează orice măsură de securitate la graniţa Ungariei cu Serbia

Pe de altă parte, poliția de frontieră maghiară, care până acum a fost deschisă față de presă, i-a evacuat pe jurnaliști de pe zona de frontieră și li s-a dat voie să meargă doar la tabăra înființată pentru refugiații care vin pe calea ferată, dar nu și să intre și să vorbească cu oamenii.

Astăzi, la prânz, la unul din centrele pentru înregistrarea refugiaților care intră în Ungaria, foarte mulți oameni s-au apropiat de gard și au încercat să plece, în condițiile în care locul era foarte aglomerat. Poliția a încercat să-i disperseze folosind gaze lacrimogene. Nimeni nu a fost rănit și conflictul a fost aplanat, potrivit poliției.

Macedonia ia măsuri extraordinare pentru fluidizarea valului de imigranţi care vin Grecia şi vor să ajungă tocmai în Germania. După confruntările de săptămâna trecută şi fluxul tot mai mare de refugiaţi, guvernul de la Skopije a trecut la construirea unor tabere provizorii. De asemenea, a fost amenajată o gară temporară pentru refugiați.


Mii de imigranţi reuşesc să intre în fiecare zi din Serbia în Ungaria, ţară membră a spaţiului Schengen. De aici, ei speră să ajungă mai uşor Vest, în special în Germania. Trimisul special al Digi24 în Ungaria, Dan Codre, se află în localitatea Roszke, principalul punct de trecere dintre Serbia şi Ungaria.

În ultimele24 de ore, raportul Poliției de Frontieră din Ungaria arată că prin județul Csongrad, de la frontiera cu Serbia, au intrat 2.200 de refugiați. Cei mai mulți vin pe calea ferată, dar sunt și oameni care încearcă să forțeze gardul de sârmă construit tocmai pentru a împiedica pătrunderea imigranților în Ungaria. Lângă localitatea Roszke, de lângă frontieră, gardul este însă întrerupt. Polițiștii supraveghează zona pentru a prelua cât mai mulți dintre refugiați și pentru a-i îndruma spre viitoarea destinație.

Mulți refugiați evită însă să ajungă în fața polițiștilor maghiari, pentru că se tem că, dacă vor fi înregistrați, vor putea fi trimiși înapoi.

Foto: Gulliver / Getty Images

Oamenii sunt pe drum de zile întregi, dar nu renunţă la visul de a-şi clădi o viaţă într-o ţara civilizată. Pentru mulţi nu există cale de întoarcere, aşa că nu au nimic de pierdut. Ţelul este să ajungă cât mai repede la destinaţie.

„Din Siria până aici, (am călătorit, n.r.) cam 10 zile. Cu trenul, cu autobuzul, am mers pe jos. Vrem să mergem în Belgia”, spune un refugiat.

Ne temem de momentul când vom fi amprentaţi în Ungaria. Poate că Belgia nu o să ne vrea şi o să ne trimită înapoi în Ungaria”, spune un altul.

În întuneric, linia ferată rămâne cel mai bun reper şi cea mai bună cale de intrare în Ungaria. Mulţi refugiaţi stau aici, pe cale, temându-se să nu cadă în mâinile poliţiei.

Printre ei şi un bătrân care a fugit din mijlocul războiul cu toţi membrii familiei. În total, 30 de oameni.

„Mănânc asta. Porumb. Am plecat cu familia, cu copiii”, spune el.

Citiți și: 

Corespondenţă Digi24. Mii de refugiaţi aşteaptă să treacă din Grecia în Macedonia. Preţul libertăţii - 4.500 de euro
Corespondenţă Digi24. Exodul migranților prin Serbia
Corespondență Digi24. Gardul Ungariei, inutil. Peste 2.000 de imigranți au intrat în țara vecină
Valul migrator aduce cu el risc de epidemii
Imigranţi în Europa: Merg pe jos câte 40 de kilometri şi se bucură când primesc pâine şi apă

Totuşi, Ungaria este doar o haltă în drumul imigranţilor către vestul Europei. Odată ce trec graniţa, oamenii sunt în Spaţiul Schengen şi speră că le va fi mult mai uşor să ajungă la destinaţie. Nu este, însă, deloc simplu.

Scenele par să fie desprinse dintr-o tabără de refugiaţi din Turcia sau Liban. Se întâmplă, însă, la doar câteva sute de kilometri de graniţele României - într-o gară din Budapesta, zeci de imigranţi se bat pe bananele împărţite de autorităţi. Este imaginea care ilustrează cel mai bine drama acestor oameni, care vor să ajungă din Ungaria în vestul Europei.

„A fost uşor să ajungem aici, dar din păcate, poliţia nu ne dă voie să plecăm în Franţa, Austria sau Germania. E o mare problemă pentru noi. Nu ştim ce se întâmplă, e o mare întrebare pentru noi”, spune Orni, refugiat.

Orni vine din Afganistan, unde era profesor de limba engleză. Fiecare dintre aceşti oameni are o poveste similară. Au avut o viaţă pe care războiul sau sărăcia le-a spulberat-o.

„Noi, cei din Afganistan, suntem oameni săraci. Ne-am vândut casa, animalele. Am făcut totul doar pentru un adăpost, dar aici nu e un adăpost bun pentru noi”, spune el.

Peste 100.000 de imigranţi au ajuns în Ungaria de la începutul anului, de două ori mai mulţi decât anul trecut.

Guvernul de la Budapesta s-a întrunit de urgenţă pentru a discuta criza imigranţilor, în special situaţia de la frontiera de sud, cu Serbia. Armata ungară a început vara aceasta construirea unui gard de sârmă ghimpată, lung de aproximativ 175 de kilometri, la frontiera cu Serbia, pentru a opri valul de imigranţi.

Citiţi şi

Corespondenţă Digi24. Gările din Budapesta, imaginea neputinţei. Sute de imigranţi aşteaptă să plece spre vestul Europei

Corespondenţă Digi24. Imagini din tabăra de la Debrecen. Refugiat: "Nu ne dau nimic, niciun loc de dormit"

Budapesta ar putea trimite armata la graniță, pentru a face față fluxului de refugiați. Propunerea a fost discutată în Consiliul de Securitate al Ungariei, dar nu a fost confirmată de participanții la reuniunea consiliului.

10.000 de refugiaţi, în cinci zile, la graniţa dintre Macedonia şi Serbia

În Ungaria, refugiaţii ajung din Serbia. Peste 10.000 de oameni au trecut graniţa dintre Macedonia şi Serbia în ultimele 5 zile. Centrul amenajat de autorităţi în orăşelul Preşevo este plin cu imigranţi din Siria şi Pakistan.

În tabăra din Preşevo sosesc zilnic aproape 1.000 de refugiaţi, care trec din Macedonia în Serbia. Ei sunt înregistraţi, primesc apă şi mâncare, apoi au la dispoziţie 72 de ore pentru a ajunge în Ungaria. Odată ajunşi în tabără, refugiaţii sunt luaţi în evidenţă şi supuşi unui control medical. Pentru că numărul de cereri este foarte mare, autorităţile au cerut ajutorul voluntarilor.

„Este aproape miezul nopţii, iar în oraşul Preşevo este agitaţie şi gălăgie. Aici sunt peste 1.000 de refugiaţi, iar o bună parte dintre ei îşi vor petrece noaptea sub cerul liber”, relatează Bogdan Marica, reporter Digi24 Craiova.

Cei care şi-au obţinut actele îşi văd mai departe de drum.

40.000 de imigranţi au pătruns ilegal în Serbia în ultimele două săptămâni.

Graniţa Macedoniei, deschisă pentru imigranţi

Macedonia a devenit unul dintre punctele-cheie de tranzit pentru imigranții şi refugiații care încearcă să ajungă în vestul Europei. Potrivit ONU, în următoarele luni, 3.000 de persoane vor ajunge în fiecare zi aici, în drumul lor către o viaţă mai bună.

Până acum câteva seri, refugiaţii ajunşi în zona de graniţă dintre Grecia şi Macedonia dormeau în corturi sau pe pături direct sub cerul liber. Mai nou au abandonat aceste obiecte pentru că, de câteva zile, autorităţile din Macedonia au schimbat strategia şi le dau voie să treacă graniţa şi în timpul nopţii. Este trecut de ora 12 şi zeci de oameni aşteaptă în continuare la coadă permisiunea soldaţilor din Macedonia să treacă dincolo de graniţă”, relatează Adrian Cojocaru, trimis special Digi24 în Grecia.

Aproape toți speră să prindă un loc într-unul dintre cele două trenuri zilnice către Serbia, care pleacă din gara Gevgelija, prima de după frontieră. Ca să grăbească lucrurile, macedonenii au construit un peron în plus şi spun o să mai facă încă unul.

La graniţa dintre Grecia cu Macedonia, din jumătate în jumătate de oră vin autocare pline cu imigranţi. Ieri au trecut frontiera aproape 3000 de oameni.

Citiţi şi

Corespondenţă Digi24. Refugiat sirian: "Pe drumul din Turcia spre Grecia mi-au aruncat copilul cel mic în mare"

Oficialii de la Berlin se aşteapă ca anul acesta să primească 750.000 de cereri de azil, de patru ori mai multe faţă de anul trecut. Criza imigranţilor pune presiune şi pe acordul Schengen de liberă-circulaţie în Uniunea Europeană, una dintre pietrele de temelie ale proiectului European. Ministrul german de interne a afirmat recent că înţelegerea poate rămâne în vigoare doar dacă ţările UE stabilesc un mecanism permanent pentru împărţirea imigranţilor între toate statele.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate