Coronavirusul a ajuns pe cel mai înalt munte din lume. Un alpinist de pe Everest a fost coborât cu elicopterul după ce s-a simțit rău

Data publicării:
alpinist evacuat cu elicopterul de pe everest
Un alpinist infectat cu coronavirus s-a simțit rău șase zile în munți înainte de a fi evacuat în 15 aprilie cu elicopterul. Foto: Profimedia Images

Cel puțin un alpinist de pe Muntele Everest a fost testat pozitiv pentru COVID-19, la doar câteva săptămâni după ce cel mai înalt vârf din lume s-a redeschis pentru alpiniști, după un an în care escaladările nu au fost permise, scrie BBC.

Alpinistul norvegian Erlend Ness a fost izolat în spital opt nopți din cauza virusului. De asemenea, un șerpaș din grupul său a fost și el testat pozitiv.

Focarul este o lovitură pentru Nepal, care se bazează foarte mult pe veniturile generate de expedițiile de pe Everest.

Norvegianul nu este sigur unde s-ar fi putut infecta cu virusul, însă crede că l-a luat în timp ce se afla într-una din casele de pe valea Khumbu. Ness a declarat pentru BBC că ar fi putut „face mai mult” pentru a se proteja.

„Nu foarte mulți oameni au folosit măști în călătorie”, a spus acesta. Ness s-a simțit rău șase zile în munți înainte de a fi evacuat în 15 aprilie cu elicopterul.

Sute de alpiniști străini sunt așteptați să încerce ascensiunea în acest sezon de primăvară, care a început în aprilie, după escaladările au fost oprite din cauza pandemiei.

În afară de veniturile din turism, Nepal câștigă 4 milioane de dolari anual prin emiterea permiselor de alpinism. Toți călătorii care intră în Nepal trebuie să prezinte un test Covid negativ.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri