Corupția acaparează anual o mie de miliarde de dolari din avuția oamenilor, la nivel mondial. Cât pierde România

Data actualizării: Data publicării:
MITA CATUSE BANI 22

Corupția acaparează o mie de miliarde de dolari la nivel mondial din avuția oamenilor. Cifra apare într-un studiu al Fondului Monetar Internațional. Raportată la PIB-ul global, de circa 87 de mii de miliarde, nu reprezintă totuşi o cotă prea mare - este undeva la 1,2%. Însă nu trebuie să pierdem din vedere, distribuţia corupţiei, mai mare în ţările cu un nivel de trai mai redus.

Corupţia este invers proporţională cu valoarea PIB-ului în ţările dezvoltate, care concentrează şi marea parte din avuţia globală. Nivelul este mai redus, datorită instituţiilor mai puternice, în timp ce în statele sărace, este mult mai răspândită. Practic impactul corupţiei este mult mai mare decât media globală.

La nivelul Uniunii Europene corupţia acaparează 120 de miliarde de euro. Şi este concentrată în ţările emergente.

Un studiu mai vechi al Parlamentului European arată că, în România, din cauza corupţiei se pierde până 15% din PIB. Pagubele sunt atât directe, prin sifonarea banilor publici, prin licitaţii la care doar firma apropiată statului este conformă, dar şi indirecte: companiile de bună credinţă renunţă să mai participe la licitaţii şi la final rezultă un mediu necompetitiv, în care populaţia plăteşte pentru bunuri şi servicii proaste, scumpite artificial.

Raportul actual al FMI arată că, pe lângă majorarea veniturilor guvernamentale, combaterea corupției ar contribui de asemenea la reducerea risipei și are o contribuție chiar și la îmbunătățirea performanțelor școlare în cazul elevilor de la școlile de stat.

Printre recomandările FMI în vederea combaterii corupției se numără profesionalizarea corpului funcționarilor, inclusiv angajarea pe bază de merit, precum și nevoia unor legislații fiscale și coduri de business simplificate pentru a evita tentația mitei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri