Cotidianul britanic The Independent a publicat ultima ediţie print, cu exclusivităţi pe prima pagină

Data publicării:
independentGettyImages

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Mai mulţi jurnalişti au lăudat prima pagină a ultimei ediţii printate, inclusiv jurnalistul Buzzfeed UK, Jim Waterson, care a apreciat faptul că ziarul a ieşit din print cu o exclusivitate.

Un corespondent BBC a scris, pe Twitter, că ultima ediţie print a cotidianului The Independent conţine „o colecţie minunată” de fotografii publicate de-a lungul anilor. Jeremy Warner, editor asociat al Daily Telegraph, a publicat pe Internet o fotografie cu prima şi ultima ediţie The Independent, aşezate împreună, lăudând cele 30 de decenii de „jurnalism extraordinar”.

Editorialul din ultima ediţie printată a ziarului, tipărită săptămâna trecută, arată că retragerea acestuia în online este o „tranziţie curajoasă”, pe care „istoria o va judeca drept un exemplu de urmat pentru alte ziare din lume”.

Anunţul că proprietarul ziarului The Independent, ESI Media, renunţă la ediţiile tipărite, a fost făcut în luna februarie. Reprezentanţii companiei au spus că schimbarea va crea 25 de posturi noi la varianta online a publicaţiei. Alte 34 de posturi de editori ar urma să fie transferate către Johnston Press.

Peste 100 de jurnalişti ai celor două publicaţii riscă să îşi piardă locul de muncă.

Ultima ediţie tipărită mai conţine comentarii ale corespondentului Patrick Cockburn, ale fostei jurnaliste Helen Fielding, autoarea romanului „Bridget Jones’s Diary”, şi ale fostului editor literar al publicaţiei, Sebastian Faulks, autorul romanului ”Birdsong”.

Ediţia include, de asemenea, o anchetă despre copiii vulnerabili ale căror familii sunt relocate şi un interviu realizat de Simon Kelner cu Alastair Campbell.

Într-o scrisoare publicată în ultima ediţie, editorul Evgeny Lebedev a apărat schimbarea adoptată de The Independent, spunând că jurnalismul s-a schimbat foarte mult, iar publicaţia trebuie să se adapteze noilor provocări. Totodată, el le-a mulţumit cititorilor, pe care i-a numit „cei mai importanţi aliaţi” ai ziarului.

Vineri, jurnaliştii cotidianului The Independent au publicat pe Internet fotografii captate în ultimele ore de lucru la ediţia print. Într-una dintre imagini, editorul Amol Rajan apare în timp ce ţine un discurs în redacţia aglomerată, după ce ultimul ziar a fost trimis către tipar.

Anterior, Rajan a publicat pe Twitter două scrisori semnate de cititori, care apar în ultima ediţie tipărită a cotidianului. Într-una dintre acestea, doi cititori din Londra povestesc cum s-au îndrăgostit, datorită ziarului. „Deşi dispăreţi în print, o ediţie va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre: 20 noiembrie 1993. Ne-am cunoscut prin rubrica voastră Independent Hearts, şi ne-am căsătorit în 1995. Vă mulţumim”, arată scrisoarea.

„Astăzi presele s-au oprit, cerneala este uscată şi ziarul nu se va mai împături. Dar în timp ce un capitol se încheie, altul se deschide, iar spiritul ziarului The Independent va prospera în continuare. Munca noastră continuă, misiunea noastră rezistă, războiul încă se dezlănţuie, iar visul fondatorilor noştri nu va muri niciodată”, arată ultimul editorial tipărit al ziarului Independent.

The Independent a fost lansat în anul 1986, de un grup de jurnalişti condus de Andreas Whittam Smith. Până în anul 1988, a ajuns la un tiraj de 400.000 de exemplare. În anul 1990, a lansat un supliment de duminică, cu Stephen Glover în funcţia de editor.

sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri